1000-500-citymagazine-cover
Utrip mesta · šport

Ljudje se hitro radi navdušimo nad novostmi, ki jih tudi hitro kupimo, potem pa včasih sledi razočaranje. Vedno je pametno malo pobrskati za informacijami, še posebej, ko se odločamo za nakup do takrat še precej nepoznanega izdelka. Ker ravno prihaja čas vodnih užitkov in ste se zaradi tega nekateri med vami navdušili nad supanjem, smo strnili nekaj nasvetov, kako kupiti primeren sup.

Kako kupiti primeren sup? Dobra stran supov je, da so primerni skoraj za vsakogar, tako da se z vprašanji “ali sem dovolj fit”, “saj nimam nobenega predznanja” in podobno ni treba ukvarjati. Ko boste imeli dovolj informacij o aktivnostih, ki jih sup ponuja, je naslednje vprašanje za vas, katere vrste desko potrebujete. Že pri izbiri trupa se lahko zatakne. Potem so tu še konstrukcija pa oblika, dolžina in seveda tudi cena. Da pa ne zakompliciramo preveč vsega skupaj, si poglejmo raje, katere vrste supov poznamo in čemu so namenjene.

VEČNAMENSKE ali ”ALL ROUND” SUPI

Večnamenske deske so primerne za vse vrste pogojev. Če ste začetnik, je to najbrž najpametnejša odločitev, saj se boste z njo spoznali lahko z vsemi oblikami supanja in se lažje potem odločili. Deske so široke in imajo veliko prostornino (190–220 l), zato so zelo stabilne. Tudi če vas ujamejo valovi, manevriranje med njimi ne bo problem, saj imajo dobro drsno površino in lepo držijo smer.

TURNI SUPI

Te deske so prav tako primerne za začetnike. Lepo se vedejo v mirnih vodah, na njih lahko zajadrate tudi na bolj odprto morje. V primerjavi z večnamenskimi dosegajo touring supi višje hitrosti, saj so za spoznanje daljši pa tudi nos imajo rahlo bolj špičast.

NAPIHLJIVI SUPI

Praktičnost je prva dobra lastnost napihljivih desk. Niso prav majhne, in ko iztisnemo ves zrak iz njih, jih bistveno lažje tovorimo naokoli ali spravimo v klet. Spadajo tudi med bolj primerne za začetnike, ki si želijo bolj rekreativnega supanja.

SUP ZA DESKANJE NA VALOVIH

To so običajno krajše deske, z ožjim nosom in repom. S to desko boste uživali na valovih, v mirnih vodah pa zaradi slabše stabilnosti in nižje hitrosti, malo manj. Začetnikom jo odsvetujemo.

TEKMOVALNI SUPI

Tekmovalne deske spadajo v bistvu med turne deske. So nekoliko ožje in zato še hitrejše, a tudi manj stabilne. Vidite jih lahko na  tekmovanjih supanja, kar najbrž pomeni, da za začetnike niso najprimernejše.

JADRALNI SUP

Iz družine večnamenskih prihaja tudi jadralna deska. Edina razlika je pravzaprav  v nastavku za jadro.

Tako, zdaj smo se spoznali z vsemi kategorijami. Poglejmo si zdaj, kaj vse morate še upoštevati, preden se odločite za nakup. Morda sta celo najpomembnejša kriterija vaša velikost in teža. Večji in težji kot ste, večji naj bo trup supa. Drugo vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je kako pogosto nameravate sup uporabljati. Če imate v planu supati vsak vikend, morda ni najpametneje kupiti povsem začetniške deske, saj boste precej hitro napredovali. Posvetujte se s prodajalcem o tem. Je vaš avtomobil dovolj velik za transport oz. imate vso potrebno infrastrukturo? Imate doma prostor, v katerem boste desko hranili? To namreč niso likalne deske, pa še z njimi imamo včasih probleme.

Seveda je cena tudi dejavnik pri odločanju, pobrskajte malo po internetu, poiščite forume, vprašajte koga z izkušnjami in odločitev ne bo pretežka. Naj vam supanje pomeni zabavo, temu je v bistvu tudi namenjeno.

PREBERITE ŠE: SURF DESTINACIJE: DESKANJE NA VALOVIH V DEŽELI POD ALPAMI

Alenka Dovžan - 1-v2 Alenka Dovžan: ”Neomajna podpora je velika motivacija.” Coca-Cola podpisala sponzorsko pogodbo z OKS-ZŠZ (2) Coca-Cola podpira olimpijsko gibanje v Sloveniji do leta 2020 403C34D100000578-4500720-It_could_be_the_next_big_thing_in_extreme_sports_drone_diving_Da-m-31_1494614477289 Nov ekstremni šport: skoki z drona Jakna-cover Kolesarska jakna Rapha Coppi Pack · · ·