tashiara
Utrip mesta · zdravje & lepota

Čeprav možgane uporabljamo vsak dan, je večina naših opravil postala že rutina, tako da se naši možgani v povprečnem dnevu ne naprezajo preveč. Da pa bi ostali v super formi, jim moramo omogočiti malo možganske rekreacije in seveda optimalne razmere za ohranitev in pridobitev možganskih (z)možnosti.

Možgani so zelo pomemben organ našega telesa (ni treba preveč napenjati možganov, da bi vedeli, zakaj!), in da bi nam še dolgo dobro služili, moramo zanje tudi dobro poskrbeti. Vsakodneva opravila izvajamo že z levo roko in tako možganov pri tem ne naprezamo preveč, kar pa zanje žal ni najboljše, saj potrebujejo telovadbo, da ostanejo v dobri formi.

PREBERITE ŠE: Kavni dremež: kava + dremež za najboljši krepčilni spanec

Z leti se tudi poveča možnost obolenja za demenco in Alzheimerjevo bolezen. Po dopolnjenem 65. letu se na 5 let podvoji možnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Zgodnji simptomi te bolezni pa nas lahko napadejo že po dopolnjenem 40. letu, zato je še kako pomembno, da čim prej začnemo skrbeti za preventivo.

In kaj lahko naredimo?

Za začetek se držimo spodnjih navodil in naši možgani nam bodo vsekakor hvaležni …

Oreščki

Oreščki so odličen prigrizek za naše možgane – nižajo krvni pritisk in so polni omega-3 maščobnih kislin. Posebej odlični za možgane pa so orehi (in tudi na videz so si kar malo podobni!)

Šport

Šport je za možgane super, saj se, kadar premikamo svoje telo, poveča pretok krvi, to pa osveži tudi naše možgane. Zato vam pred testi ali pomembni odločitvami priporočamo velik odmerek telesne dejavnosti!

Izogibanje stresu

Kadar smo pod stresom, se nam v krvi poviša raven hormona kortizola, ki škoduje našim možganom. Kronični stres torej škoduje ne samo našemu telesu, ampak predvsem našim možganom. In kako se izogniti stresu? Za začetek si vzemimo vsaj 15 minut na dan in se umirimo – ob mirni glasbi se udobno namestimo in odmislimo svoje skrbi.

Zadajajmo si izzive

Možgani se radi učijo in ob učenju jih tudi najbolje razgibavamo. Ste se želeli naučiti novega jezika? Mogoče se preizkusiti pri igranju na kitaro? Ali pa samo uživate v reševanju križank? Vse našteto vam bo pomagalo pri pridobitvi novih možganskih povezav!

Zaužijte manj soli

Manj zaužite soli bo izboljšalo vaš krvni pretok in nasploh koristilo možganom.

Ste desničar?

Pri pisanju uporabite levico – in obratno! Seveda bo vaša pisava rahlo manj čitljiva (mogoče ne uporabljajte tega trika v službi!), a verjemite nam, svojim možganom boste naredili veliko uslugo!

Meditacija

Meditacija pomaga pri izogibanju stresu in izboljšanju spomina. Dokazano znižuje raven stresnega hormona kortizola.

Spanje

Spanje je izredno pomembno za zdravo telo in zdrave možgane. Dovolj spanca upočasnjuje slabljenje vašega spomina, istočasno pa omogoči telesu, da zgradi pomembne beljakovine, ki jih vaši možgani še kako potrebujejo.

Postelja Veš, zakaj postelje ne bi smel pospravljati? Kaj jesti pred spanjem? Kaj je dobro jesti pred spanjem in kaj ne Nad migreno s soljo in limono Kako najhitreje odpraviti migreno? S soljo in limono! Kavni dremež Kavni dremež: kava + dremež za najboljši krepčilni spanec