Kako ublažiti sončne opekline?
Utrip mesta · zdravje & lepota

Kako omiliti sončne opekline? Kljub nenehnim opozorilom se nekateri še vedno čezmerno nastavljajo sončnim žarkom in premalo mažejo s sončno kremo. Posledice so opekline na koži, ki pa si jih ne želi nihče. Če ste eden izmed tistih nesrečnežev, ki ste jih utrpeli, vam ponujamo nasvete, kako jih omiliti, hitro in učinkovito. Tako kot imate najraje.

Kako omiliti sončne opekline? Ste na plaži zaspali na soncu in vas je opeklo? Ste se pozabili namazati s sončno kremo, je niste nanašali dovolj pogosto ali ste jo celo narobe nanesli? Je imela prenizek zaščitni faktor? Sončne opekline so nekaj, s čimer se na žalost vsak sreča vsaj enkrat v življenju.

PREBERITE ŠE: Kako ublažiti sončne opekline – domače sredstvo za oskrbo opeklin

A ni nujno, da vam sončne opekline počitnice spremenijo v nočno moro, saj ni vse tako roza oz. rdeče, pardon, črno, kot se morda zdi. Po toči zvoniti je resda prepozno, a je nekaj načinov, kako sončne opekline karseda omiliti. Kako, izveste v nadaljevanju. Še prej pa naj poudarimo, da se izogibajte vsakršnim izdelkom, ki vsebujejo alkohol. Zakaj to poudarjamo? Ker ga vsebujejo tudi nekateri proizvodi z aloe vero, ki sicer blagodejno vplivajo na kožo. In še to. Če so se vam na koži pojavili mehurji, jih ne predirajte, saj boste s tem prekinili naraven proces zdravljenja. Počeni mehurji so ne samo boleči, pač pa tudi povečajo možnost okužbe. Če mehur poči, ga sterilno povežite.

Kako omiliti sončne opekline?

Nad sončne opekline z aspirinom

Aspirin je izjemno univerzalno zdravilo, po katerem lahko posežete tudi, ko imate sončne opekline. Ustavil bo namreč učinek kemičnih snovi, ki se sproščajo iz poškodovanih kožnih celic, in zavrl morebitne nadaljnje negativne posledice pretiranega izpostavljanja soncu.

Nad sončne opekline z obkladki ali hladno kopeljo

Po pretiranem sončenju se je smotrno ohladiti s hladno kopeljo (pribl. 15 minut) ali skočiti v tuš kabino in si privoščiti hladno prho, saj voda kožo navlaži. Alternativa so mrzli obkladki, ki so lahko mokre brisače/krpe. Menjamo jih na četrt ure. Namesto hladne kopeli si lahko omislite tudi kopel iz kamilic ali ovsa (slednji pomaga pri obnavljanju kože), ki ju stresete v vodo pol ure pred namakanjem.

Nad sončne opekline z jogurtom

Če ste še na plaži in že čutite posledice pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom, skočite v trgovino po navaden jogurt. Tega nanesite na razdraženo mesto. Ko se posuši, ga sperite pod tušem ali obrišite z mrzlo mokro brisačo.

Nad sončne opekline z aloe vero in vitaminom E

Gel aloe vere pomiri razdraženo kožo kot mamina roka otroka, ko ga je strah. Gre za zelo učinkovito blažilno sredstvo. Če aloe vero gojite doma, lahko namesto gela (ta naj vsebuje blizu 100 odstotkov aloe vere) uporabite kar rastlino samo, in sicer odlomite list ter iz njega iztisnete tekočino, ki jo razmažete po razdraženi koži. Lahko pa tudi olupite njene liste in na kožo položite olupke. Blagodejno delujejo tudi kreme z veliko vitamina E.

Nad sončne opekline s kumarami

Gotovo ste v kakšnem filmu kdaj že videli, da si ženske čez oči poveznejo kumare, ker naj bi kumarice pomirjale oči, vlažile kožo in preprečevale nastanek podočnjakov in zabuhlost. Primerne pa so tudi kot obkladki pri sončnih opeklinah, saj kožo ohladijo in posledično pomirijo.

Nad sončne opekline z lahkimi in ohlapnimi oblačili

Izogibajte se tesnim in neudobnim oblačilom, saj bodo le dražila kožo. Če že morate imeti kaj na sebi, naj bodo to bombažni kosi.

Nad sončne opekline z gorčico

Pri sončnih opeklinah si lahko pomagate tudi z gorčico. Postopek nanosa je enak kot pri jogurtu. Ko se posuši, jo sperete ali s kože obrišete z mokro brisačo.

Slinček za moško britje Bear Bib Beard Bib – slinček za brado, ki ga potrebuje vsak moški Mini tatuji na nogi Mini tatuji na nogi za nežne duše Kvaliteten spanec na potovanju Kako do kakovostnega spanca na potovanju Kabina za samonanos sončne kreme SnappyScreen Kabina za samonanos kreme za sončenje · ·