Kako posneti odlično fotografijo ognjemeta?
V zraku · tehnologija

Bliža se prazničen zaključek leta, ko so ulice “posute” z lučkami, iz domov pa se vali vonj po piškotih. Veliki finale nastopi, ko začnemo odštevati od 10 proti 0 in takrat nad našimi glavami zadoni, nebo pa se obarva v najbolj divje barve. Ognjemet! Pa ste ga zdaj, ko vsi v žepu nosimo precej dober fotoaparat, poskušali fotografirati? Po navadi je rezultat bolj skromen, kajne? Tukaj imamo nekaj nasvetov, ki vam morda pridejo prav, če želite končno zajeti dobro fotografijo ognjemeta.

1. Mirna roka

Preden se lotite nastavljanja različnih vrednosti na fotoaparatu, si zapišite za uho, da je (pred)pogoj za dobro fotografijo ognjemeta mirna in stabilna roka. Če roke zaradi kateregakoli razloga ne zmorete obdržati povsem mirne, namestite aparat na stojalo.

2. Brez bliskavice

Pod nobenim pogojem ne smete uporabiti bliskavice. Najbrž vas bo sicer zaradi slabih svetlobnih pogojem mikalo, da bi jo vklopili, a nikar. Bliskavica ne seže dovolj daleč, da bi oddaljeni ognjemet kakorkoli osvetlila.

3. Nastavitve

Seveda morate poznati tudi nekaj pravilnih nastavitev na napravici. Za začetek izklopite funkcijo HDR (High Dynamic Range), saj bo (pre)dolga osvetlitev fotografijo v tem primeru pokvarila. ISO-nastavitev naj bo nastavljena na najnižjo možno vrednost. Malo se boste morali poigrati tudi z ‘odprtostjo’ zaslonke ter s tem dosegli najboljšo možno osvetlitev fotografije.

4. Brez digitalnega zooma

V fotografijo boste zajeli veliko več podrobnosti, če ne boste uporabili digitalnega zooma.

5. Funkcija “burst”

Fotografirajte z vklopljeno funkcijo burst, saj boste želeli zajeti čim več fotografij v najkrajšem možnem času.

6. Fotografirajte iz različnih kotov

Fotoaparat vsake toliko usmerite še kam drugam, saj boste presenečeni, kakšne fotografije lahko nastanejo. Že samo selfie lahko dinamiko nekoliko spremeni.


cover-ojacevalec McIntosh MA252: vintage ojačevalec, ki je paša za oči Airbnb ponuja sanjsko prenočitev v hiši Lego. Airbnb ponuja sanjsko prenočitev v hiši Lego cover-incubate Incubate: aplikacija, ki ti dovoljuje, da si pošlješ sporočilo 25 let v prihodnost Ameriška trgovska veriga Walmart zaposluje robote. Walmart: največji ameriški trgovec zaposluje robote