Kako pospešiti zorenje avokada?
Utrip mesta · kulinarika

Kako pospešiti zorenje avokada, da se hitreje zmehča? Verjetno ne veste, da avokado ne dozori na drevesu, ampak šele po trgatvi, zato v trgovinah pogosto naletimo na nezrele in trde plodove. Logično. Mehki plodovi niso trajni (če kupite mehke, jih morate še isti dan pojesti!). Ker torej kupite trde in nezrele, je treba počakati, da dozorijo. Lahko jih zorimo pri sobni temperaturi, a postopek je dolgotrajen, saj traja od 4 do 5 dni! Kaj pa če si ga zaželite danes? Preverite, kako pospešiti zorenje avokada, da se hitreje zmehča in je zrel v nekaj minutah.

Kako pospešiti zorenje avokada, da se hitreje zmehča? Avokado ima, ko je zrel, mehko in kremasto meso. A pri avokadu je treba biti potrpežljiv, saj je treba pred uživanjem tega sadeža orehastega okusa še nekaj dni počakati. Avokado iz trgovine je namreč običajno še nezrel in trd. Naravni proces zorenja pri sobni temperaturi običajno traja slab teden, če pa bi radi ubrali bližnjico, imamo za vas super trik.

PREBERITE ŠE: Kako pripraviti popolno zakrknjeno jajce

Shranite ga v rjavo papirnato vrečko (ali plastično) skupaj z banano ali jabolkom in ga hranite pri sobni temperaturi. A s tem boste čas zorenja posekali ”le” na dva oz. tri dni, če bo sreča, bo zrel že po enem dnevu (če zrelega shranite v hladilnik, ga morate pojesti v dveh dneh). Če želite, da je zrel ta trenutek, pa uporabite naslednjo metodo. Vzemite pekač in alufolijo. Trd avokado ovijte v folijo in položite na pekač. Vse skupaj postavite v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija, in pustite stati 10 minut oz. da se avokado zmehča.

Ko je dodobra zmehčan, ga za kratek čas postavite v hladilnik, da med uživanjem ne bo prevroč. Trik deluje zaradi etilena, ki ga avokado proizvaja in pospeši zorenje. Poskusite in se poslovite od nezrelih avokadov!

Prva slovenska žganjeteka Šnopc butik: prva slovenska žganjeteka odpira svoja vrata Jedilniki na Titaniku Kaj so stregli na Titaniku? Razkrivamo originalne jedilnike! Mavrični sir za žar Sir za žar v barvah mavrice 10478173_302426289918673_8671490028139981743_n Cubiton® je vrhunsko francosko vino v kocki ·