Kako prepoznaš lažnivca glede na njegovo govorico telesa? Odgovarjajo strokovnjaki
V zraku · buzz buzz

Za nekatere laži nam je jasno, da so laži, v določenih primerih pa je veliko težje potegniti mejo in najti odgovor na vprašanje, kaj je laž. Kako prepoznaš lažnivca glede na njegovo govorico telesa, je vprašanje filozofije, na katerega v določeni meri lahko odgovori tudi znanost.

Kako prepoznaš, da nekdo laže, glede na njegovo telesno govorico, je vprašanje, ki ponuja nekaj možnih odgovorov. In noben ni zanesljiv, saj je težko najti preprosto formulo, ki bi zanesljivo odgovorila, kdo je lažnivec.

Nekatere analize so namreč pokazale, da obstajajo štirje vzorci v jeziku laganja, ki lahko pomagajo pri tem, da opazimo prevaro. O njih v poučnem in koristnem TED govoru govori Noah Zendna, mi vam pa predstavljamo še druge vzorce, ki imajo za sabo podporo strokovnjakov.

Premikanje rok

Ko govorimo, pogosto uporabljamo tudi geste z rokami. Ko pa nekdo laže, je gest z rokami občutno manj. Razlog za to naj bi se skrival v dejstvu, da je laž kognitivno naporen proces in moramo takrat vso energijo usmeriti v to, da jo izvedemo pravilno. Zato na geste z rokami enostavno pozabimo.

Mencanje

Če nekdo laže, bo zelo verjetno mencal z dlanmi, si navijal lase okoli prsta, tresel z nogo ali kaj podobnega. Ko lažemo, naš živčni sistem deluje v večji prestavi, zaradi česar smo tudi bolj živčni in odvečno energijo pogosto prelevimo v gibanje in mencanje.

Pretiran očesni stik

Ko lažemo, naj bi bili manj spontani pri naši telesni govorici. Pogosto namenoma pretirano vzdržujemo očesni stik in ravno to velikokrat izda lažnivca.

Stiskanje ustnic

Če nekdo zelo stiska ustnice, je to lahko znak, da mu je zelo nelagodno. Pogosto je to tudi znak, da laže ali nekaj prekriva. Seveda pa ne moremo tega sklepati zgolj na podlagi enega znaka, temveč skupka večih.

Visok glas

Ko smo nervozni (in ponavadi smo, če lažemo), se naše mišice domnevno nekoliko zategnejo, kar med drugim vpliva tudi na naše glasilke. Tako je med izrekom laži naš glas pogosto višji kot sicer.

Nikoli ni prepozno: ljudje, ki so slavo dosegli po 30. letu starosti Nikoli ni prepozno: ljudje, ki so slavo dosegli po 30. letu starosti Kupuješ vodo iz plastenk. Tako uničuješ okolje: obupne okoljske navade, za katere ne veš, da jih imaš To o tebi govori mesto, na katerem imaš tatu Kaj o tebi govori mesto, na katerem imaš tatu? Blagor tistemu, ki jo ima: ženska, rojena v tem znamenju, je uresničitev sanj Blagor moškemu, ki jo ima: ženska rojena v tem znamenju, je uresničitev sanj ·