shutterstock_1018105864
Koronavirus · V zraku · odnosi

Naj vaju ne loči bližina, ustvarita si še močnejšo vez. Skupaj lahko premagata vse!

Nekateri se veselijo dela od doma in preživljanja časa s svojimi najbližjimi, drugi so zaradi tega v stresu. To je obdobje, ko boste s svojimi partnerji 24/7. Marsikje pa lahko to povzroči resno trenje v odnosih.
Nekateri bodo na novo odkrili strasti, ki so jih združile, a so se izgubile v pomanjkanju časa. Drugi, ki so že leta na avtopilotu in so se srečevali samo zvečer ali med hitenjem od ene do druge obveznosti, bodo morda svoja razmerja končali ali se še bolj povezali.

Iz Kitajske prihajajo poročila, ki govorijo o povečanju števila ločitev, pari ne znajo več živeti skupaj, žalostno! To se vam ne sme zgoditi!

Preberite si nasvete, ki vama bodo pomagali preživeti ta stresni čas, ko se govori samo še o koronavirusu.

Naredita načrt

Če oba delata od doma, potrebujeta načrt. Ugotovita, kaj potrebujeta drug od drugega, in česa ne, če delata v istih prostorih. Spoštujta meje, ki sta si jih postavila. Jasno opredeljen načrt vama lahko pomaga preprečiti številne prepire, ki bi se lahko pojavili.

Določita vajin delovni čas

Delovni čas se mora vsak dan začeti in končati ob določenem času, da se ohrani ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Ni treba, da je enak za oba, vendar morata vsak dan prekiniti z delom ob določenem času in se posvetiti tudi drug drugemu.

Delajta v ločenih prostorih

Morda bo sprva zabavno, a sčasoma bo to, da sta skupaj ves čas, postalo moteče, ne samo za delo, ampak tudi za vajino razmerje. Torej, naj bodo delovni prostori ločeni. Če nimata možnosti različnih prostorov, naj bo eden za kuhinjsko mizo, drugi na kavču.

Vzemita si ločene odmore

Med delovnikom potrebujete vsake toliko nekaj časa, da se oddaljite od računalnika in se napolnite, kar potrebujete tudi, ko ste doma. To naredite brez partnerja, saj ga tudi v službi ni ob vas, kajne? Vzemite si 10 ali 15 minut, da vstanete, pretegnete noge, spremenite okolje, kaj popijete, pregledate družbena omrežja, ali naredite, karkoli morate, ob tem pa poskrbite, da to storite – sami.

Ne motita drug drugega

Najbolje je, če se pretvarjata, da med delovnim časom, ki sta ga določila, partnerja ni doma. Če imate problem ali vas kaj muči, si pošljita sporočilo, kakor sta si ga, ko sta bila oba v službah.

Pojdite ven

Nekaj minut na prostem bo blagodejno vplivalo na vaše počutje, ko se počutite obremenjene od dela ali se želite samo malce odmakniti od partnerja. Pojdite na samo, na svoje dvorišče, na balkon, na neobljudeno potko …

Naredita načrte, kaj bosta počela po službi

Kakor bi storila v času brez koronavirusa, pojdita tudi zdaj na sprehod (po manj obljudenih poteh), na večerjo, ki jo tokrat skupaj pripravita doma, naredita si hišni kino, pripravita kokice in poglejta zanimiv film. Pripravita si nekaj, kar vaju združuje, saj vama bo to pomagalo ohraniti močno razmerje.

Delajta majhne stvari

Ustvarjajta si drobne trenutke. Ker sta ves čas skupaj, se lahko zgodi, da bosta na trenutke spravljala drug drugega ob živce, ampak to je tudi priložnost, da se zbližata. Naredita si vajin delovnik prijaznejši. Pustite mu/ji zapeljivo, prijazno sporočilo na tipkovnici, prinesite kavico, poskrbita za drobne stvari, ki vama bodo polepšale dan.

Ne stresajte svoje jeze, stresa na partnerja

Ne glede na to, kako radi imate svoje delo, in ne glede na to, kako všeč vam je zamisel o delu od doma, ter kako rada se imata, bodo prišli stresni trenutki. Pomembno je, da stresa ne prenašate na partnerja. Karkoli povzroča vaš delovni stres, verjetno ni partnerjeva krivda, in če svoje frustracije usmerite vanj, bo odnos postal še bolj napet.

Odkrito povejte, kaj potrebujete

Pomembno je, da ostanejo komunikacijske povezave s partnerjem odprte; prepričajte se, da partnerju jasno sporočite, kaj potrebujete (in česa ne potrebujete). Vas morda preveč moti? Takoj mu sporočite, da se poskušate osredotočiti in da potrebujete mir. Je njegov konferenčni klic preglasen? Pojdite stran, in če vas vpraša, ali je bil preglasen, mu to povejte!

Pojdita skupaj na kosilo

To je še ena dobra lastnost dela na domu s partnerjem. Ni slaba zamisel, da si hkrati vzameta odmor za kosilo, se družita in pojesta kosilo v kuhinji ter klepetata. Verjetno tega, ko bosta oba spet v službi, ne bosta storila. Tako skupaj preživita kakovosten čas sredi dneva.

Uporabljajte slušalke

Če vas hitro kaj zmoti ali si želite predstavljati, da ste sami doma, čeprav seveda niste, so idealna rešitev – slušalke. To bo morda tudi odvrnilo vašega partnerja od klepetanja z vami.

Naj vaš partner dela

Brez sodelavcev, s katerimi bi lahko klepetali o tem in onem ali službenih zadevah, vas mika, da bi govorili s svojim partnerjem. Spoštujte njegov delovni čas, kakor bi želeli, da on spoštuje vašega. Namesto tega pošljite sporočilo sodelavcu, prijatelju ali samo globoko vdihnite in se pogovorite z njim pozneje.

Praznujta vajine dosežke

Ste danes v službi naredili nekaj odličnega? Čas je za praznovanje! Pazite, da podpirata in privoščita drug drugemu uspehe. Natočita si kozarček vina (upam, da ga imata na zalogi) ali pa si vzemita čas in čestitajta drug drugemu ter praznujta kako drugače. Delo doma je lahko stresno – in takšni trenutki so zelo pomembni.

Naredita vsak svoj seznam opravkov

Pomagal vam bo, da boste videli, kako naj bi potekal vajin dan in kje naj bi bil čas za vaju.

Dihajte

Ne pustite, da vas panika in stres odneseta. Če niste navajeni dela od doma in tega, da ste s partnerjem 24/7, bo morda to za vas stresno. Ne obremenjujte se. Zavedajte se, da lahko, ko stvari postanejo preveč napete, globoko vdihnete, ter bodite potrpežljivi do sebe (in svojega partnerja), kolikor lahko.

Uživajta v skupnem času

V nekem trenutku se bo vse vrnilo v normalno stanje in vi in vaš partner ne bosta več drug z drugim 24/7. Morda bosta to celo pogrešala. Uživajte v dodatnem času, brez službenih potovanj, brez tega, kaj morate zjutraj obleči, brez skrbi, ali so srajce zlikane.

Dovolita si biti vidva v dobrem in slabem, glejta pozitivno v vajino prihodnost, ne dovolita, da vama koronavirus oziroma skupno delo od doma uniči razmerje. Pokažita mu, da zmoreta, da sta skupaj še močnejša!

Dobro unovčeno popoldne- Foto Bela film #ostanidoma: slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci ti podarjajo na ogled slovenske filme david-lezcano-1xzSAlZUVSc-unsplash Kaj brati v času samoizolacije oz. karantene: to so najboljše apokaliptične knjige! shutterstock_1162752061 Kako dolgo preživi koronavirus SARSCoV2 na površinah in s čim jih razkužimo? shutterstock_730330051 Koronavirus: kaj lahko naredi vsak posameznik za svojo skupnost? · ·