jajce_02
Utrip mesta · kulinarika

Pravilno kuhano zakrknjeno oziroma poširano jajce je svojevrsten kuharski dosežek, saj mora biti mehko, rumenjak v notranjosti pa še tekoč. Zaradi navidezno (pre)zahtevne priprave, se zanimivi tehniki priprave jajca marsikdo raje izogne in s tem zamuja možnost za izjemno okusen in hranljiv obrok. Za vse, ki bi se vseeno radi preizkusili v kuhinji, smo pripravili enostaven vodič, ki bo zagotovo pripeljal do izjemnih rezultatov.

Tako kot souffle, je tudi pravilno kuhano zakrknjeno jajce idealna kombinacija trdne zunanjosti in tekoče notranjosti. Zakrknjeno jajce oziroma “poached egg”, kot mu rečemo po angleško, je svojevrsten kuharski dosežek in prava kulinarična poslastica. Pripravimo ga brez olja, zato je idealno za vse, ki radi jedo zdravo, a pri tem še vedno poskrbijo, da je njihov obrok poln okusa in prava paša za oči.

Navodila za pripravo:
Posodo napolnimo z vodo, dodamo dve žlici kisa in pustimo, da voda skoraj zavre. Medtem jajce previdno razbijemo v plitko skledico in pri tem pazimo, da se rumenjak ne razlije. Vodo, ki je tik pred vretjem, z žlico rahlo premešamo in s krožnimi gibi ustvarimo vrtinec. Jajce spustimo točno v sredino in pri znižani temperaturi kuhamo približno 3 minute. Jajce z zajemalko previdno vzamemo iz vode, ga osušimo in položimo na sendvič, solato ali krompirček. V kolikor nam ne uspe v prvem poskusu, ne obupajmo in se opomnimo, da vaja dela mojstra …

Ideja za zajtrk:

Zakrknjeno jajce položimo na polnozrnat kruhek, obložen s svežimi češnjevci, lososom in avokadom, ter predremo z vilico, da tekoča notranjost spolzi po okusnem sendviču. Lepšega začetka dneva si skoraj ne bi mogli predstavljati!

v pogačo stistnjen pu erh čaj Pu-erh – kralj med čaji Omleta Kako na nedeljskem brunchu izbrati najboljšo jed fondi-cover Nebeško dobri čokoladni in sirovi fondiji Široki rezanci s kaviarjem Zapeljiv valentinov meni iz afrodiziakov · · ·