Kupujte sezonsko
Utrip mesta · zdravje & lepota

Tokrat razbijamo eno največjih ovir zdravega prehranjevanja – stigmo, da je zdrava hrana nujno draga. Tukaj so preprosti nasveti, s pomočjo katerih lahko privarčujemo pri nakupovanju hrane in kljub temu ostanemo zdravi.

Za zdravo življenje sta ključnega pomena rekreacija in zdrava prehrana. Prva in druga sta lahko dragi ali poceni. Tako kot lahko pri rekreaciji namesto drage karte za fitnes izberemo poceni tek, lahko namreč tudi pri nakupovanju zdrave hrane prihranimo. Tako je, zdrava hrana ni nujno draga, zato odložite pregrešno drago vrečko goji jagod in sledite našim enostavnim nasvetom, s pomočjo katerih lahko privarčujete pri nakupovanju hrane in kljub temu ostanete zdravi.

Enostavni obroki

Namesto zakompliciranih receptov z nešteto sestavinami izbirajte med enostavnimi, a ravno tako okusnimi obroki. Ti naj bodo sestavljeni iz ene ali dveh vrst zelenjave, vira beljakovin (jajca, ribe, bučna semena, …) in nečesa škrobnatega.

Kupujte sezonsko

Sezonsko sadje je okusno, zdravo in ponavadi postavljeno na prodajno polico z oznako “akcija”. Poznamo pa tudi sadje in zelenjavo, ki sta poceni vse leto – banane, korenje, solata, …

Kupujte v večjih paketih

Hrana kot so oreščki in sušeno sadje je cenejša v večjih paketih. V nekaterih trgovinah pa imajo tudi “vzemi tri, plačaj dva” ponudbe. Če veste, da boste paket ponovno kupili, je cenovno bolj ugodno, če že sprva kupite tri.

Založite se z zamrznjenimi produkti

Tudi zamrznjeni produkti so lahko zdravi. Pazite, da izbirate med zamrznjeno hrano brez dodanih omak, začimb, sladkorja, olja in drugih aditivov. Zakaj bi plačevali več za nezdravo hrano, ko pa lahko le-to začinite z zdravim olivnim oljem in začimbami po lastnem okusu?

Pijte vodo

Izogibajte se kupovanju dragih in nezdravih sladkih pijač in pijač z mehurčki (z izjemo mineralne vode). Pijte vodo iz pipe, dokler jo še lahko. ;)

Kruh

Kupujte polnozrnat kruh in naj vas pri nakupu ne zavede rjava barva, saj ni vsak rjav kruh polnozrnat. Izogibajte se kupovanju dražjih žemelj in kajzarc, ampak raje kupite cel hlebec in ga doma razrežite in zamrznite.

Mlečni izdelki

Pri nakupovanju mlečnih izdelkov se izogibajte izdelkom z dodanim sladkorjem in dolgim spiskom sestavin.

Meso

Pri nakupovanju mesa se izogibajte že zapakiranim paketkom in raje obiščite mesarja, ki vam lahko pove, katero meso je resnično sveže.

Kosmiči

Namesto dragih mešanic kosmičev in muslijev kupujte poceni ovseno kašo in ji sami dodajte mandlje, sadje in ostale dodatke.

Konzervirana hrana

Pri konzervirani hrani izbirajte sadje v lastnem soku, ne v sirupu. Če imate radi tuno, kupujte tuno v lastnem soku, ne v rastlinskem olju.

Prigrizki

Pri kupovanju prigrizkov izbirajte tiste, ki vsebujejo čim manj dodane soli, sladkorja in olja. Namesto dražje pokovke za v mikrovalovno pečico izberite poceni koruzna zrna, iz katerih lahko na kokosovem maslu spečete zdravo in ne pretirano slano pokovko.

Rutine 3 rutine za večje zadovoljstvo in uspeh Začasne pegice Freck Yourself Freck Yourself: v modi so začasne pegice Kalorije Koliko kalorij porabimo pri različnih športnih dejavnostih? Starost telesa Kalkulator, ki ti pove realno starost tvojega telesa · ·