How-to-say-no-to-your-boss-1000x500
V zraku · buzz buzz

”Ne” je precej zastrašujoča beseda (nenazadnje je Japonci sploh nimajo v slovarju!), saj ima toliko potencialnih stranskih učinkov kot nekateri antidepresivi. Nič čudnega, da se je izogibamo kot hudič križa, ko pa lahko v človeka zareže tako globoko. A če jo znate uporabiti na prav način, z njo celo utrdite svoj položaj (stopnjo zadovoljstva), ki ga s kimanjem tako krčevito branite.

Besedica ”ne” je kot stroga vendar poštena učiteljica. Vzbuja strahospoštovanje. Je drobna, a vplivna in njena ”beseda” veliko šteje. Ko pride do nje, smo kar naenkrat vsi ”Gorenjci”. Zakaj? Ker nihče ne bi rad izpadel nevljuden, se ne bi rad zameril, pokazal nespoštovanja, ustvaril konflikta, izgubil naklonjenosti, ipd. Ja, vse te predispocizije ima ta prislov, a presenetljivo lahko dela tudi v našo korist, ne le škodo.

S kimanjem morda tvegamo manj, a kdor ne reskira ne profitira, in ceno, ki jo plačujemo za strinjanje z vsem, plačujemo v lastni sreči oz. zadovoljstvu. Zato se moramo naučiti reči ne. Vendar pa je pri tem pomembno, da ”ne” ne odvržemo kot bombe, ampak kot vodni balonček sredi poletje, kot nekaj, kar ne bo pustilo trajnih in negativnih posledic.

PREBERITE ŠE: Bralni rituali zaradi katerih boste bolj produktivni

Tukaj so trije nasveti, kako reči ne prijatelju, ne da bi s tem na kocko postavili prijateljstvo. In če se (s Pervolom) zmehčani ”ne” izjalovi, potem razmislite, če ne bi bilo smiselno seznam pravih prijateljev skrajšati.

Bodite hitri

Ne odlašajte z ”ne-jem” v nedogled, v upanju, da bo prijatelj/ica na vaš odgovor pozabil/a. Ker ne bo. Ne ustvarjajte upanja tam, kjer ga ni. Globlje ko boste zabredli, manj vredni bodo na koncu vaši argumenti.

Razložite zakaj, a na kratko

Razlaga je odvisna od stopnje prijateljstva, zato njeno dolžino prilagodite temu. V nobenem primeru pa vam ni treba iz nje diplomirati. Če se vam zdi telegramski slog preodrezav, ponudite kakšen detajl, s čimer bo takoj pridišala iskrenost. Iskrenost, nekaj kar na deklaritivni ravni vsi pozdravljamo, a jo obenem zavračamo, ker velikokrat preveč zaboli. A pravi prijatelj bo razumel. Jemljite ”ne” v takih primerih kot lakmusov papir prijateljstva, ne kot seme zla.

Predlagajte nekaj drugega

”Dušilec” za ”ne” je ponudba alternative. Neka oblika pomoči, ki to ni vi. Predlagajte vire, osebo, natrosite nekaj nasvetov kako postopati pri zadevi. A vedno naj bo pomoč nekaj, kar ste pripravljeni dati ali storiti. S tem boste ne samo sebi olajšali vest, ampak dejansko pomagali, čeravno boste pomoč zavrnili.


Jon Kortajarena Pri reviji Vogue so izbrali 10 najprivlačnejših moških modelov vseh časov cover 5 najbolj drznih ”groupies” iz 60-ih in 70-ih let 1521883 32 fotografij, ki jih morate videti preden je konec sveta bbb Strašljivo realistične oljne slike Izraelca Yigala Ozerija