Kako reči ne, tudi če sicer rad ugajaš drugim?
V zraku · odnosi

Eden izmed najbolj popularnih likov v sodobni mladinski literaturi, Albus Dumbledore, je rekel, da je težko kljubovati sovražnikom, vendar pa vzame ravno toliko poguma, da kljubujemo prijateljem. Kako težko je včasih postaviti mejo tistim, ki so nas blizu, še posebej dobro razumejo vsi tisti, ki jim je najbolj naravna vloga ta, da ugodijo drugim. Na dolgi rok je pretirana ustrežljivost zelo škodljiva za naše psihično zdravje. Kako se naučiti reči ne, tudi če sicer rad ugajaš drugim? Nekaj nasvetov lahko najdeš v tem članku.

Kako se naučiti reči ne, tudi če sicer rad ugajaš drugim? Čeprav se ti morda zdi, da to niti ni težava (navsezadnje imaš verjetno cel kup prijateljev in le redko se znajdeš v prepiru), pa je na dolgi rok nesposobnost postavljanja lastnih mej in upoštevanja svojih želj zelo škodljivo tako za naše psihično zdravje, kot tudi za naše odnose. Postavljanje mej in reči ne je ključna sestavina zdravega odnosa s sabo in z drugimi. Altruizem in razdajanje potrebujeta svojo protiutež. Nekaj nasvetov, kako reči ne, si lahko prebereš tu.

Razumi svoje meje.

Prvi korak k temu, da boš znal reči ne je, da razumeš svoje meje in jim dovoliš, da obstajajo. Vsi imamo notranji kompas, ki pa je za nekatere bolj jasen, za druge pa nekoliko zamegljen s pričakovanji drugih, preteklimi izkušnjami in strahom pred zavrnitvijo, če ne bomo ugajali. Vendar pa lahko z vajo ta kompas postane vedno bolj viden. Zelo pomembno je tudi, da svojih mej ne zanikaš in da razumeš, da so pomembne in so tam z razlogom. Pri tem ti lahko pomaga tudi ta TEDx posnetek.

Nauči se prenesti neprijetne reakcije drugih.

Še posebej, če si v vlogi tistega, ki vedno ugodi drugim že dolgo časa, bo pri nekaterih ljudeh tvoj poskus postavljanja mej naletel na neodobravanje ali kakšno podobno neprijetno reakcijo. Vendar pa na dolgi rok upoštevanje mej lahko pozitivno vpliva na tvoje odnose z drugimi ljudmi. Ljudje ti bodo tudi bolj verjeli, da ko rečeš ja, tudi zares tako misliš, saj bi v nasprotnem primeru bil sposoben reči ne. To prinese v odnos novo plast zaupanja in bližine.

Bodi nežen do sebe.

Zaslužiš si, da tudi sebe tretiraš s takšno nežnostjo, prizanesljivostjo in razumevanjem, kot druge. Ja, to je lažje reči kot storiti. Začneš lahko tako, da si zavestno vzameš nekaj ur na teden zase. Takrat počni tisto, kar te napolni z energijo in ti omogoči stik s sabo (to je lahko sprehod po gozdu, joga, tek, branje najljubše knjige, igranje s svojim kužkom,…).

william-recinos-460800-unsplash (1) Ali obstaja recept za zaljubljenost?! Poznaš te trike? cover-kiss Pazi! To je med poljubljanjem absolutno prepovedano! daiga-ellaby--7qWUSiKPz8-unsplash Ona je tvoj sonček: 8 neprecenljivih trenutkov s prijateljico, ki kažejo, da sta si res blizu 2 največji napaki v ljubezni, zaradi katerih nisi srečna 2 največji napaki v ljubezni, zaradi katerih nisi srečna