13871024482104_w1920h1440-1024x682
Utrip mesta · dom

Če vaše božične praznike letos krasita prava smreka ali jelka, si gotovo želite, da bi ostala sveža, zelena in bogata ves mesec radosti in veselja. Tukaj so nasveti, kako skrbeti za božično drevo že od prvega dne, pa tudi ideje, kako ga reciklirati, ko se praznični čas konča.

Kako (po)skrbeti za božično drevo, da ostane dlje časa sveže …

1. Rezanje debla

Če ste drevesce kupili, je dobro, da doma še sami odrežete nekje 2 centimetra debla, saj tako lažje vpija vodo in bo dlje vitalno.

2. Zalivanje

Priporočljivo je, da božično drevo stoji v podstavku z vodo, saj je dobro, da se dno debla nikoli ne izsuši. Drevesce je lahko tudi posajeno v loncu, kasneje pa ga presadimo na vrt.

3. Gnojenje?

Ker smreka in jelka na prenašata apnenca, je bolje, da ju zalivamo z deževnico ali postano vodo. Nekateri vodi za zalivanje celo dodajo žličko sladkorja ali aspirin kot naravni vir gnojila za rastlino.

4. Prostor

Da bi se izognili sušenju drevesca, je bolje, da to ni izpostavljeno neposrednim sončnim žarkom in je vsa malo oddaljeno od virov toplote, radiatorjev. Vlažilec zraka bo pomagal iglice ohranjati sveže in tudi zmanjšal tveganje požara. Ko govorimo o požaru – izplača se investirati v kakovostne in novejše LED-lučke, saj se ne segrevajo preveč. Vsekakor preverite stanje božičnih lučk in tudi pazite, da odprt ogenj ali sveče niso preblizu drevesca.

5. Pospravljanje

Ko se sezona božičnega drevesca konča, ga lahko reciklirate tako, da potrgate iglice, jih zapakirate v vrečke in jih razporedite po stanovanju za svežo dišavo. Deblo in težje veje lahko uporabite za podporo rastlinam na vrtu, vejice pa razporedite po vrtu, saj bodo odpadle iglice pomagale prsti zadrževati vlago.

Funkcionalna stenska omarica Večnamenska stenska omarica studia Ambivalenz Preproge Shore Shore: kolekcija inovativnih silikonskih preprog Večplastni stol Layer Layer: večplasten stol, ki si ga ukrojite glede na razpoloženje Babushka Boutique v centru Ljubljane Babushka Boutique: najbolj ljubka trgovina v centru Ljubljane · ·