Audrey Tautou. Foto: Stylecaster
Utrip mesta · moda

Od kje izvira francoska klasika – bretonska črtasta majica in kdo jo je nosil prvi? Katera modna oblikovalka jo je prva popeljala na modne piste in katere zvezde so oblečene vanjo prve olepšale srebrne zaslone?

Če obstaja kos oblačila, ki ga ima v omari skoraj vsakdo od nas, je to skoraj zagotovo klasična majica z značilnim bretonskim črtastim vzorcem. Majica, ki jo najenostavneje opišemo kot klasično bombažno majico z mornarskimi črtami, je skozi svojo zgodovino doživela že marsikatero spremembo in osvežitev, nosili pa so jo tako mornarji in pristaniški delavci, kot tudi osebe, ki so tako ali drugače za vedno zaznamovale zgodovino popularne kulture.

Začetek bretonske črtaste majice sega v davno leto 1858, ko so v čedno črtasto uniformo oblekli člane francoske morske posadke. Originalen dizajn je sestavljen iz 21 črt, ki predstavljajo vse Napoleonove zmage, prepoznavne črte pa so imele takrat predvsem praktičen namen, saj je bilo mornarja v črtasti majci z lahkoto opaziti – predvsem, ko je ta padel čez krov ladje. Ime je majica dobila po nekdanji francoski provinci Bretaniji, izdelovali pa so jo v več različicah iz volne in bombaža. S svojo praktičnostjo je kmalu navdušila tudi vse ostale delavce in mornarje nasploh. Modnega prizvoka v teh časih majica še ni imela.

Vse dokler se na severno francosko obalo ni odpravila slovita Coco Chanel. Njeno sensibilno oko je takoj zaznalo zanimiv vzorec in klasičen kroj. Modno ikono so mornarske uniforme navdušile do te mere, da je bretonske črte vnesla v svojo navtično kolekcijo, ki jo je svetu visoke mode predstavila leta 1917. Sproščeno oblikovanje je navdušilo mnoge in pripomoglo k pravemu modnemu odmiku tistega časa, saj je pred novodobno kolekcijo modnim pistam in ulicam modnih prestolnic kraljevala moda tesno zavezanih korzetov. Modna oblikovalka se je v zgodovino mode vsekakor zapisala zaradi svoje zmožnosti njenega spreminjanja. Lahko bi rekli, da je v modni svet, ki je ženske pred tem predvsem omejeval, prinesla nov val svežine in ženskam s tem omogočila, da so končno sproščeno zadihale. Top, ki si ga je zamislila, je v kolekciji predstavila v kombinaciji z elegantnimi hlačami, krojenimi na zvon. Njena ideja je požela veliko odobravanja, majico pa so kaj hitro posvojile vse takratnje pripadnice višjih slojev.

Bretonske črte so svojo premiero na zaslonu doživele leta 1953, ko sta črtasto majico v hollywoodski klasiki “The Wild One” oblekla Marlon Brando in Lee Marvin. Leta 1955 jima je v filmu “Rebel Without a Cause“sledil sloviti James Dean. Prva dama, ki je bretonsko majico oblekla na setu, je bila kdo drug kot prelepa in vedno samosvoja Audrey Hepburn. Z njo je v kombinaciji z elegantnimi cigaretastimi črnimi hlačami očarala v filmu “Funny Face“. 60. leta prejšnjega stoletja so bretonske črte zaznamovale predvsem prek francoskega novega vala, saj je bila črtasta majica najljubše oblačilo večine igralk in igralcev. Jean Seberg jo na primer nosi v filmu “Breathless“.

Preberite še prispevek o zgodovini klasičnega T-shirta.

Črte so navdušile tudi umetnike, Pablo Picasso se je oblečen v črtasto klasiko fotografiral kar nekajkrat, prav tako je bil nad vzorcem navdušen kultni pop umetnik Andy Warhol.

Tudi čudovita igralka in stilska ikona – Brigitte Bardott – je majici posvetila kar nekaj pozornosti. Moderni ljubitelji črtaste majice so tudi Audrey Tautou, ki je majico oblekla za vlogo Coco Chanel v filmu “Coco Before Chanel“, črte je vzel za svoje tudi oblikovalec Jean Paul Gaultier, ki je znan celo kot ambasador bretonskih črt, saj se pojavljajo v skoraj vsaki njegovi kolekciji. Nad vzorcem je tako zelo navdušen, da je vanje oblekel tudi stekleničko svojega dizajnerskega parfuma “Le Male“.

Črte ljubijo znane stilske ikone po vsem svetu, nosijo jih predvsem v kombinaciji s klasičnim bež balonarjem, kakovostno krojenimi kavbojkami in elegantnimi balerinkami, ki jih poleti zamenjajo za usnjene sandale in platnene kratke hlače.

V kolikor poznamo osnovna pravila oblačenja, najbrž poznamo tistih nekaj klasičnih kosov, ki bodo vedno v modi in s katerimi enostavno ne moremo zgrešiti mimo. Med omenjene kose vsekakor sodijo črna mala obleka, črn blazer, dobro krojene kavbojke, bela srajca in bež plašč. Med osnovne klasične kose pa sodi tudi bombažna majica z bretonskimi črtami, ki jo dandanes najdemo že v marsikateri različici. Vsekakor bomo med majicami z dolgimi, tričetrtinskimi in kratkimi rokavi ter celo pleteno različico našli enega izmed svojih najljubših delčkov garderobe. Čar tovrstne klasike namreč ni zgolj status, ampak predvsem uporabnost, saj lahko “klasiko” nosimo in kombiniramo na tisoč in en način. Vsekakor so dokaz za to mnogi slavni umetniki in igralci ter modne moderne ženske, fotografije katerih nam lahko služijo kot neskončen vir navdiha.

Zgodba bretonske črtaste majice je v času doživela mnoge zanimive preobrate, kljub temu in morda ravno zato lahko trdimo, da bo učinek bretonskih črt ostal za vedno enak – navdušujoč.

Različice bretonske črtaste majice si oglejte v spodnji galeriji.

Foto: StylecasterOdpri galerijo
cover-c-a-denim C&A jeans kolekcija za popoln spomladanski izgled JamesDean T-shirt majica ostaja kulten kos oblačila kolaz Letošnjo pomlad bo zaznamovala lahkotna udobnost Foto: Fashionista Finale meseca mode v mestu luči · · · · · · · ·