kako pospešiti metabolizem
Utrip mesta · zdravje & lepota

Ste pripravljeni, da zbudite svoj metabolizem in pokurite še več maščobe? Za to niso potrebni različni prehranski dodatki, obstaja namreč kar nekaj lažjih in predvsem bolj zdravih načinov, ki skrbijo za hitrejši metabolizem – vse od jutranje rutine to rutine pred spanjem. Kako torej pospešiti metabolizem na čim bolj naraven način?

Kako pospešiti metabolizem na čim bolj naraven način?

Jutro začnite s kavo.

Če želite pospešiti metabolizem, potem lahko pijete kavo. Kofein v kavi in zelenem čaju na naraven način stimulira naš centralni živčni sistem, skodelica kave na dan pa lahko pospeši naš metabolizem tudi za 5 ali 8 odstotkov.

Za zajtrk si privoščite polnozrnat obrok.

Zajtrka ni dobro preskočiti, še posebno, če želimo pospešiti metabolizem. Zato je dobro, da si v prvi uri po prebujanju privoščimo polnozrnat zajtrk, s katerim bomo pospešili metabolizem, to pa bo pomagalo pri učinkovitem kurjenju energije čez dan. Nekateri osebni trenerji verjamejo, da je treba za zajtrk jesti ogljikove hidrate, še posebno, če želimo izgubiti nekaj kilogramov.

Popoldan pijte več vode.

Sedenje v pisarni ima lahko negativne učinke na naš metabolizem, če pa pijemo dovolj vode, uspešno prispevamo h kurjenju maščob. Študija univerze v Utahu je pokazala, da so ljudje, ki so čez dan spili od 8 do 12 kozarcev vode, bolj uspešno kurili maščobo kot pa tisti, ki so spili le 4 kozarce.

Popoldan se odpravite na vadbo HIIT.

Skoraj vsaka oblika vadbe bo prispevala k boljšemu metabolizmu, če pa želite najboljše, potem se odpravite na vadbo HIIT (visoko intenzivna vadba v intervalih), kjer lahko celo od 24 do 48 ur po koncu vadbe uspešno kurimo maščobe.

PREBERITE ŠE: Kako lahko jabolka pomagajo pri izgubi teže?

Kosilo naj vsebuje veliko beljakovin.

Po mnenju klinične in holistične dietičarke Esther Blum je povečanje vnosa beljakovin ključno, saj potrebuje hrana z večjo vsebnostjo beljakovin več pomoči pri prebavljanju, kar pomeni, da se pri tem porabljajo kalorije.

Popoldan se odpravite na sprehod.

Sprehod ne pomeni le boljše prebave zaužite hrane, ampak tudi spodbudi h kurjenju maščobe. Študije so pokazale, da lahko sedenje, ki traja več kot uro, v telesu zmanjša encime za kurjenje maščobe kar za 90 odstotkov. Zato tudi v službi večkrat vstanite in se nekoliko sprehodite.

Večerja naj bo nekoliko pikantna.

Če previdno izbirate, potem lahko tudi začimbe pomagajo pri hitrejšem metabolizmu. Feferoni vsebuje kapsaicin, snov, ki daje značilen pekoč občutek in jo med drugim povezujejo s pospeševanjem metabolizma in zmanjšanjem teka. Če imate radi pikantno hrano in začimbe, potem posezite po ingverju, cimetu in kurkumi.

Zvečer se umirite.

Stres za naše telo ni dober, pravzaprav lahko celo upočasni metabolizem. Ko je namreč naše telo pod stresom, se sprosti hormon kortizol, ki v našem telesu poruši ravnotežje in naravni ritem, kar upočasni kurjenje maščob. Zato se posvetite sebi: lahko si privoščite kopel, meditacijo ali jogo.

Dobro se naspite.

Če še ne spite sedem ali osem ur na noč, potem je skrajni čas, da si potrebni spanec privoščite. Več študij je namreč pokazalo, da je tudi pomanjkanje spanca tisto, kar prispeva k povečani telesni teži.


Khoudia Diop Khoudia Diop: senzacija Instagrama z vranje črno poltjo, ki spreminja lepotne ideale kako lahko jabolka pomagajo pri izgubi teže Kako lahko jabolka pomagajo pri izgubi teže? Koliko časa moramo biti fizično aktivni, da porabimo kalorije zaužite z alkoholom? Koliko časa moramo biti fizično aktivni, da porabimo kalorije, ki smo jih zaužili z alkoholom? Foto: Shutterstock 5 preprostih nasvetov za nego tankih las · · ·