Kako varno odstraniti klopa?
Utrip mesta · zdravje & lepota

Čeprav klope povezujemo s poletjem in visokimi temperaturami, pa nas ugrizi klopa lahko doletijo od spomladi pa vse do novembra. Redko pregledovanje kože po potepanju v naravi zato tudi v jeseni nikakor ni odveč. In kaj narediš, če tega slepega potnika, parazita krvnega obtoka, slučajno odkriješ prisesanega na tvojo kožo? Metod odstranjevanja je veliko, mi pa vam predstavljamo kako najbolj varno odstraniti klopa na sila enostaven način.

Kako varno odstraniti klopa? S tem vprašanjem se običajno srečujemo poleti, a klopi se s koncem poletja še zdaleč ne potuhnejo do naslednje pomladi, ampak iščejo svojo žrtev vse tja do novembra. Zato vam redno pregledovanje kože po pohajkovanju v naravi, ko nabirate kostanje ali se ”kepate” z listjem, ne bo škodilo.

PREBERITE ŠE: 4 kids and us – slovenska naravna kozmetika, ki je pisana na kožo otrokom in odraslim

Večina se od pogledu na klopa ustraši. Upravičeno. A klopi, razen če niso okužen s klopnim meningoencefalitisom ali limsko boreliozo, niso nevarni in ne povzročajo nevšečnosti, razen kakšne otekline in srbenja. In ker se vsak izmed nas v življenju kdaj sreča z odstranjevanjem klopa, je dobro poznati najboljše metode odstranjevanja. ”Zvezdnik” med nasveti je, da klopa izpuliš s hitrim potegom, najbolje s pinceto. A mi smo odkrili trik, ki se nam precej bolj dopade, v igri pa so vatirane palčke in voda.

Metoda odstranitve klopa z vatirano palčko in vodo:

Palčko pomočiš v vodo, da bo drsela po koži, nato pa jo pristaviš neposredno ob zajedavca (ta se s svojim rilcem usidra globoko v kožo in ga pritrdil z dvema kavljema) in začneš okoli njega delati kroge vse dokler ne ”spusti”. Pri tem v koži načeloma ne bo pustil nobenega svojega uda. V primeru, da v koži ostane delček njega, lahko to vodi v gnojenje, zato je izjemno pomembno, da ga v celoti odstranite. Pozorni pa bodite tudi na morebitne simptome, kajti ugriz okuženega klopa lahko vodi v klopni meningitis, to je virusno bolezen možganske ovojnice in osrednjega živčnega sistema.

Za lažjo predstavo kako varno in enostavno odstraniti klopa, pa si oglejte spodnji video posnetek.


Linija Lumber Craft Lumber Craft – slovenski izdelki za osebno nego samo za prave moške! PicMonkey Collage Ryan Krasney: dekle, ki si je za svoje slikarsko platno izbralo ustnice suhakoza Kako na čimbolj naraven način nad suho kožo? Olje za nego po sončenju in dnevna pomlajevalna krema. 4 kids and us – slovenska naravna kozmetika, ki je pisana na kožo otrokom in odraslim ·