insomnia
V zraku · buzz buzz

Četudi boste storili vse tako kot vam bomo svetovali v nadaljevanju, se zna zgoditi, da bo vaš spanec sabotirala prav tista stvar, v katero polagate največ zaupanja, oziroma svoje telo. »Et tu, vzmetnica!« Zato si z enostavnimi nasveti zagotovine boljši spanec in mirnejšo noč.

Samo po sebi se razume, da je dobra vzmetnica pogoj za kvalitetno spanje. Ampak kljub temu ni grešni kozel za vsak neprespano noč. Ni namreč za vse kriva bodisi njena čvrstost, elastičnost, material ali velikost. Pokonci vas lahko drži še tisoč in ena druga stvar. Pravzaprav lahko na spanec vpliva tudi barva vaše spalnice. Ampak da ne boste dajali sobe na Prokrustovo posteljo je tukaj nekaj enostavnejših nasvetov, kako vašo posteljo spremeniti v karseda miren pristan. Ker si zaslužite, da spite kot dojenček.

1. Hišni ljubljenčki in telefoni ne sodijo v vašo posteljo.

2. Vzmetnica mora biti tako velika, da lahko ležite na sredini in imate obenem dovolj manevrskega prostora, da se zasukate na levo ali desno. Čvrstost je stvar okusa, a vedite, da vsaki rok trajanja poteče po 10. letih.

3. Blazina mora vašo hrbtenico ohranjati v nevtralni poziciji ne glede na to ali ležite na hrbtu, na boku ali trebuhu.

Ob postelji imejte vedno papir in pisalo (ne mobitela ali tablice!) in zapišite za/misli, zaradi katerih si belite glavo. Tako boste lažje zaspali nazaj in za vami ne bo še ena bela noč.

PREBERITE ŠE: Hrana, ki uspešno prežene insomnijo in zagotavlja prijeten spanec

4. Beli šum je odlična pomoč pri odpravi nespečnosti, saj pomirja in uspava. Priskrbite si nosilec zvoka z zvoki ptičjega petja, morskih valov, vetra, šumenja potoka, dežja, prhe, grmenja, ventilatorja, ipd. Gre za to, da so pri teh zvokih vse frekvence zastopane enako in tako uspešno zamaskirajo druge bolj invazivne, kot je avtomobilska hupa, ki lahko grobo prekinejo vaš spanec.

5. Manj svetlobe kot spustite v spalnico, bolj trdno boste spali. Če vam v sobo uhaja preveč svetlobe bodisi, ker nimate dovolj debelih zaves, žaluzij ali polken, je najcenejša rešitev pokrivalo za oči, ki v trenutku pričara popolno temo.

6. Rjuhe in odeje naj bodo karseda prijazne do vaše kože in poskrbite, naj vas ne dražijo in naj vam zaradi njih ne bo prevroče oziroma, kljub njim, premraz.

7. Če nosite pižamo, naj ta čim bolj visi iz vas. Dajte poudarek udobnosti telesa, ne njegovi liniji. Saj greste vendar v posteljo, ne pa v fitnes!


cover Fotoserija Lady Things: obskurni portreti žensk in njihove ženskosti Glasbeniki imajo obe polovici možganov enakovredno razviti. Zakaj so glasbeniki bolj inteligentni Choice_overload_during_grocery_shopping 16 trikov s katerimi nas trgovci “prisilijo”, da zapravimo (pre)več FridaKahlo Citati Fride Kahlo, ki naj služijo kot inspiracija mladim umetnikom ·