Kakšna je povprečna slovenska ženska?
V zraku · buzz buzz

Danes je dan, ko častimo ženske in slavimo, da jih imamo v naših življenjih. V ta namen so se na Statističnem uradu Slovenije poigrali s številkami in pripravili odgovore na vprašanje, kakšna je povprečna slovenska ženska in kakšne so razlike med ženskami iz različnih delov Slovenije.

V leto 2018 smo vstopili z 2.006.880 prebivalci in med temi je bilo več kot polovica žensk (50,3 %). Res je, da se vsako leto rodi več dečkov kot deklic, a po približno 60. letu starosti začnejo številčno prevladovati ženske.

V vseh 12 regijah sta bili napogostejši imeni Marija (največ v pomurski regiji) in Ana, generalno gledano pa so med Slovenkami zelo priljubljena imena Maja, Irena, Jožica, Terezija, Nataša, Mojca.

Povprečna starost žensk je najvišja v pomurski regiji (46,6 let) in najnižja v osrednjeslovenski regiji (43,2 leta), kjer je tudi najvišji delež dijakinj, študentk in učenk.

Materinstvo je tema, ki še zmeraj buri duhove – kdaj je pravi čas za otroke? Prebivalke osrednjeslovenske in obalno-kraške regije so ob prvem otroku v povprečju starejše od 30 let, najmlajše mamice pa so prebivalke jugovzhodne Slovenije (28,3 let).

Med prebivalkami Slovenije, starimi od 20 do 64 let, je približno 70 % delovno aktivnih. Prebivalke osrednjeslovenske regije so imele po zadnjih podatkih tudi najvišjo povprečno mesečno bruto plačo (1876 evrov), najnižjo so imele prebivalke pomurske regije (1453 evrov).

S svojim življenjem so najzadovoljnejše ženske v jugovzhodni Sloveniji (samoocena 7,5 od 10); približno enako so zadovoljne ženske v gorenjski in osrednjeslovenski regiji (7,4). Najmanj zadovoljne so ženske v pomurski in posavski regiji (6,9).

Druge zanimivosti:

  • V gorenjski regiji je največ normalno hranjenih žensk (57 %).
  • V zasavski regiji je največ prekomerno hranjenih žensk (20 %), najmanj jih je v koroški in goriški regiji (10 %).
  • Največ upokojenk je v goriški regiji (38 %).
  • Največ žensk odhaja na delo v drugo regijo iz zasavske regije (49 %).
  • Ženske iz posavske regije se najmanj rekreirajo (38 %).
  • V pomurski regiji je bil delež prebivalk z visokošolsko izobrazbo najnižji (vsaka peta), najvišji pa v osrednjeslovenski regiji.

Mar ne dokazujejo ti podatki, da so ženske zares kraljice? No, bolje rečeno junakinje! In kako dobro ti poznaš slovenske junakinje? Reši zabaven kviz in preveri svoje znanje. :) Pa vesel dan žena!

5 samorastnih milijarderjev, ki so presegli 1 milijardo pred 30 letom 5 samorastnih milijarderjev, ki so presegli 1 milijardo pred 30. letom Od danes naprej se boš vedno pripel v avtomobilu! Belted Survivors: po ogledu teh fotografij se boš v avtu vedno pripel! Ljubitelji Iger prestolov, zdaj lahko kupite železni prestol za svojega ljubljenčka Game of Bones: železni prestol za tvojega ljubljenčka 10 najboljših držav za delo v tujini za ženske 10 držav, v katerih ženske najbolje živijo in delajo · ·