Plače učiteljev po svetu
V zraku · buzz buzz

Učiteljski poklic v javnosti velja za razmeroma udobnega. Ta ga povezuje z veliko prostega časa in dokaj solidno plačo in marsikdo se zmrduje, ko v medijih bere in posluša kako so učitelji spet nezadovoljni s svojo situacijo. Marsikdo se pri tem ne zaveda, da imajo slovenski učitelji toliko plačanega dopusta kot drugi, zato morajo dvomesečno luknjo krpati z nadurnim delom. A da se ne vrtimo v začaranem krogu, raje stopimo korak nazaj in dajmo njihove plače v širši kontekst z raziskavo mednarodnega izobraževalnega podjetja GEMS Education, ki razkriva kakšne so učiteljske plače po svetu.

Kljub rezultatom mednarodnega izobraževalnega podjetja GEMS Education, ki razkriva kakšne so učiteljske plače po svetu, je treba vedeti, da višina plače in obremenjenost učiteljev ni premo sorazmerna z rezultati učencev. Dokaz sta Švica in Nemčija, kjer se učiteljem po finančni plati gode najbolje, a sta po učinkovitosti izobraževalnega sistema precej pri repu.

V Avstraliji, kjer je 60 odstotkov učiteljev učiteljic, letna plača znaša okoli 35 tisoč evrov bruto, medtem ko lahko slovenski učitelji začetniki v povprečju na leto računajo na 16.300 in še nekaj evrov bruto, tisti z daljšim staže pa na 22.240 evrov (cca. 1850 na mesec). Nekaj sto evrov jim sicer navrže še regres za letni dopust, morebitni dodatek za položaj, za delovno dobo, za mentorstvo, za specializacijo, ipd., a to ne spremeni dejstva, da so precej na slabšem kot njihovi avstralski kolegi. Ti so skoraj poravnani z učitelji na Japonskem, ki so najbolje plačani del javnega sektorja (letno dobijo cca. 35.500 evrov).

PREBERITE ŠE: Pietro Boselli – najbolj seksi profesor matematike na svetu je tudi moški model

Situacija in razvrednotenje učiteljev pri nas pa še zdaleč ni takšno kot na primer v Indoneziji, kjer je plača naravnost mizerna, prostovoljni učitelji pa za poučevanje dobijo vojaško usposabljanje iz preživetja v naravi in rokovanja z orožjem. Kaj pa drugod? Koliko znašajo učiteljske plače v ZDA, na Švedskem, na Nizozemskem, v Grčiji in Veliki Britaniji? Vse to izveste v spodnjem video posnetku.

Fant pije kri dekletu v Ikei z briljantnimi enovrstičnicami iz imen izdelkov. Skrita sporočila Ikeinih izdelkov ali Kako fant med obiskom Ikee najeda svojemu dekletu Freerunning iluzije Svet obrnjen na glavo: neverjeten video posnetek, ki mrgoli z optičnimi prevarami PicMonkey Collage Butches And Babies: Tumblr račun, ki se trudi razbiti stereotipe materinstva Šokantne poslikave telesa Parajoča telesa: šokantne poslikave telesa Jeampiera Dinamarca Poqueja