Starost telesa
Utrip mesta · zdravje & lepota

Veste, koliko ste v resnici stari? Ne, koliko let imate, ampak kakšna je starost vašega telesa. Staranje ni zabavno, ampak če ste občasno aktivni in jeste sorazmerno zdravo, ste verjetno precej mlajši, kot mislite. Vsaj kar se tiče starosti vašega telesa. In to si lahko izračunate v nadaljevanju.

Vsi vemo, koliko smo stari. A eno je starost na podlagi rojstnega lista, drugo pa starost našega telesa, kar je edino, kar pravzaprav šteje. Seveda to ne pomeni, da moramo nehati šteti svoja leta. Ne nazadnje imamo vsi radi darila za rojstne dni, a ta leta so le gola številka; starost telesa je tisto, kar bi morali v resnici šteti, saj razkriva še precej več.

PREBERITE ŠE: Kako ublažimo obrazno rdečico jeseni in pozimi?

Starost telesa si lahko v nadaljevanju s kalkulatorjem, ki pove realno starost telesa, tudi izračunate. Digitalni kalkulator številke izračuna glede na to, kako telesno fit ste, izdelali pa so ga na norveški univerzi za znanost in tehnologijo. Kalkulator za izračun potrebuje informacije, kot so: kje živite, koliko ste stari, katerega spola ste, kako pogosto ste telesno aktivni, kakšen srčni utrip imate, koliko tehtate in koliko merite okoli pasu.

Z uporabo teh podatkov kalkulator izpljune VO2 max, to je oznaka za največji volumen kisika, ki ga je posameznik sposoben porabiti v litrih kisika na minuto. Čeprav na VO2 max vplivata tako starost kot spol, ga v večji meri določa naša telesna pripravljenost. Več ko telovadite, več kisika lahko vaše telo absorbira. In kaj nam kalkulator starosti telesa pravzaprav sporoča? Če človek ne tehta preveč in je redno telesno aktiven, so možnosti, da zboli in umre prezgodaj, manjše. Pri ljudeh, starih nad 65 let, redna vadba dokazano zavira razvoj številnih bolezni, med drugim raka na debelem črevesu in depresijo. In kot pravijo strokovnjaki, nikoli ni prepozno začeti. Vsi, ki začnejo telovaditi danes in niso stari več kot 85 let, lahko namreč drastično izboljšajo svoje zdravje. Danes začnem, bi rekla Desa Muck.

Preveri, kakšna je realna starost tvojega telesa, na: worldfitnesslevel.org

Mleko Katero mleko je najbolj zdravo? Obrazna rdečica Kako ublažimo obrazno rdečico jeseni in pozimi? IMG_0720 Kako črtalo za oči ali “eyeliner” nanesti glede na obliko oči? Philips nagradna igra Nagradna igra: Philipsova električna zobna ščetka Sonicare DiamondClean ·