Kapela v Solinah
Utrip mesta · arhitektura

Natečaj “Solinarska hiša” ki ga je objavila revija Outsider, je doživel velik odziv med ekipami z vsega sveta. Registriralo se je kar 890 avtorskih ekip, elaborat pa jih je pravočasno oddalo 252, od tega kar 80 odstotkov tujih. Med njimi je bil tudi predlog Oliverja Thomasa iz arhitekturnega biroja PIXEL.

Oliver Thomas iz podjetja PIXEL je na natečaju predstavil elaborat za “Solno kapelico”. Navdih je našel v naravnem procesu kristalizacije soli. Kapelica predstavlja poklon dediščini in postopku tradicionalnega nabiranja soli v Sečovljah. Z zasnovo lesenega paviljona je arhitekt želel ustvariti skulpturo, ki ohranja, obnavlja in oživlja spomin in dediščino nabiranja soli in same solinske hiše.

Kapela naj bi bila zgrajena iz kvadratnih lesenih letvic, ki predstavljajo postopek izhlapevanja morske vode. Postopek, ki ga ni mogoče videti s prostim očesom, je Thomas upodobil s strukturo iz lahkega lesa valovite oblike.

Kvadratne letve iz lesa so obloga za osnovno strukturo, ki predstavlja solni kristal, kot ga lahko vidimo pod mikroskopom.

Zunanja oblika kapele posnema silhueto ruševin hiše, lahka lesena konstrukcija, ki jo obdaja, pa kot duh bdi nad ruševino. Konstrukcija omogoča igro svetlobe, ki prehaja skozi njo, in ustvarja očarljivo igro senc.

V notranjosti stoji skulptura, ki predstavlja tradicionalni postopek pridobivanja in sušenja soli, ki ga običajno najdemo v solinarski hiši. Skulptura v notranjosti je namenjena javnosti, obenem pa neguje spomin in dediščino območja.

Cilj predloga je obnoviti tradicionalno obliko solinarske hiše z uporabo CLT-plošč (plošče iz križno lepljenega lesa) in tradicionalnih lesenih materialov. Cilj projekta pa je ne samo ustvariti celotno obliko tradicionalne solinarske hiše, ampak tudi navdihniti za gradnjo in življenje v lesenih objektih tako v Sloveniji kot po svetu.

Objekt je bil zasnovan tako, da izkoristi prednosti digitalne izdelave in gradnje s CLT-ploščami. Konstrukcija je vnaprej izdelana in pripravljena, tako da se na lokaciji le še dokončno sestavi. Vsi gradbeni elementi so pragmatično izdelani in omogočajo minimalen časovni vložek na gradbišču.

Galerija: Kapela v Solinah

Kapela v SolinahOdpri galerijo
dune-house-studio-vural-cape-cod-massachusetts_dezeen_sq Lepota in funkcionalnost: hiša v sipini na obali Cape Coda Lafay Resort & Spa Lefay Resort & Spa: italijanski gorski prestiž v Dolomitih download (27) Najbolj čarobna namestitev, ki jo ponuja Airbnb: vesoljska ladja na škotskem osamelcu Podjetje Admares bo naredilo kar 16 plavajočih hotelov. FIFA 2022: v Katarju bodo nogometni navdušenci bivali v plavajočih hotelih · ·