shutterstock_265463459
Utrip mesta · zdravje & lepota

Če bi radi občutili v življenju več sreče, preizkusite naslednje stvari, za katere je celo znanost dokažala, da v nas zbujajo občutek sreče.

Morda vas utegne presenetiti, toda britanska študija je pokazala, da kar 50 odstotkov našega občutka sreče določajo geni in okolje, v katerem smo odraščali. Tisti, ki so s srečo dobro opremljeni, so v prednosti predvsem v stresnih situacijah, ko pride do izraza njihova “podedovana” zaloga sreče. Dobra novica za ostale je, da je preostalih 50 odstotkov popolnoma v naših rokah. In kaj lahko naredimo, da občutimo več sreče? Znanost pravi, da …

1. Delajmo tisto, v čemer smo dobri in kar nas osrečuje, in to čim bolj pogosto

Raziskave so namreč pokazale, da so umetniki srečnejši, čeprav pogosto za svoje delo niso dobro plačani. Odlična knjiga The Happines Advantage nas poduči, da sreča ne pride z uspehom. Ravno obratno – uspeh pride takrat, ko smo srečni. Seveda ne gre čez noč. Lahko pa za začetek počnemo tisto, v čemer smo dobri in kar nas osrečuje.

2. Vlagajmo v dobra prijateljstva

Študije so pokazale, da podvojitev števila dobrih, pravih prijateljev dvigne občutek sreče kot za 50 odstotkov višja plača. Ustvarjajmo prijateljstva in vzemimo si čas zanje. Veliko časa. Naše življenje bo v hipu polnejše.

3. Izražajmo hvaležnost in pohvale

Pohvale in zahvale nam ne smejo iti težko z jezika. S tem, ko dajemo drugim dober občutek o sebi, se dobri občutki vračajo nazaj k nam. Večkrat se spomnimo tudi, za kaj vse smo lahko hvaležni. Raziskave so pokazale, da se ljudje, ki si vsak dan zapišejo 5 stvari, po desetih tednih počutijo za 25 odstotkov srečnejši. Srečni ljudje se osredotočajo na to, kar imajo, in ne na to, česar nimajo.

4. Načrtujmo počitnice ali oddih – četudi si ga finančno ali časovno ne moremo privoščiti

Študija, objavljena v reviji Applied Research in Quality of Life, je pokazala, da smo najsrečnejši takrat, ko načrtujemo oddih, saj občutimo pričakovanje. Vznemirjenje se je stopnjevalo 8 tednov, po počitnicah pa je raven sreče upadla na prejšnjo raven. Morda lahko razmislimo tudi o drugačni poklicni poti, s katere se bomo radi vrnili nazaj v službo.

5. Postavljajmo si jasne cilje

Sanjarjenje o ciljih ni dovolj. Jasno si jih postavimo, zapišimo, krenimo jim naproti. Avtor knjige 100 Simple Secrets of the Best Half of Life, David Niven, piše, da so ljudje, ki imajo jasne postavljene cilje, srečnejši za 19 odstotkov, za 26 odstotkov je višja njihova samopodoba. Seznami opravil (to do list) so lahko pri tem izjemno učinkoviti. Postavite si korake in datume, ki vas bodo pripeljali do cilja.

6. Pomagajmo drugim

Indijci pogosto rečejo: Bi bil rad srečnejši? Osreči drugega. In res je. Kako dobro se počutimo, ko za nekoga drugega naredimo nekaj dobrega. Raziskave so pokazale, da nas lahko opora drugim bolj osreči, kot če so drugi v oporo nam.

7. Denar ni vse, pomembni so tudi spomini

Seveda, denar je pomemben in nam lahko marsikaj omogoči. Toda od neke točke naprej nam ne prinaša več sreče. Če smo solidno finančno preskrbljeni, je gonja za večjo količino denarja odveč. Bolj nas bo osrečil kakovostno preživet čas, kažejo študije. Materializem in materialistično zadoščenje pa je celo dokazano povezano z negativnimi občutki. Nove stvari osrečijo le kratkotrajno, lepi spomini nam ostanejo za vse življenje.

8. Telovadimo vsako jutro 20 minut

Ameriška študija je pokazala, da so bili tisti, ki so vsako jutro telovadili 20 minut z utripom 114 udarcev na minuto, še naslednjih 12 ur bolje razpoloženi. Z jutranjo vadbo tudi prebudimo telo, pospešimo presnovo in imamo nemudoma dober občutek, ker smo naredili nekaj zase.

9. Živimo življenje po svoje

Ko so paciente, ki jim je ostalo le še nekaj mesecev življenja, spraševali, kaj najbolj obžalujejo, je bil najbolj pogost odgovor: ”Želim si, da bi imel pogum živeti v skladu sam s seboj in ne v skladu s tem, kar so drugi pričakovali od mene.” Res je, mnogo ljudje se vse življenje ozira na to, kaj si drugi mislijo o njih, na stara leta pa ugotovijo, da drugi niso toliko mislili nanje. Bodimo torej iskreni sami s sabo, počnimo, kar radi počnemo, in drugim iskreno povejmo svoja čustva. To pozitivno vpliva na naše duševno in tudi fizično zdravje.

Preberite: 24 lekcij stoletnika za lepše življenje

Povzeto po izčrpnejšem članku avtorja Jeffa Hadena.


Pripomoček za britje brade Beard Bro Beard Bro – idealen pripomoček za oblikovanje brade Kokosovo olje je izjemno uporabno in učinkovito kozmetično sredstvo Kokosovo olje: 10 odličnih načinov uporabe v domači kozmetiki jernej-graj-q4n2a5z-ssk-unsplash Moški, ki se poročijo s pametnimi ženskami, živijo dlje Znanstveniki pravijo, da bi morali spati goli · ·