dv2074026
Utrip mesta · destinacija

V zadnjem času je v zraku nekaj čudnega. Letala namreč zasilno pristajajo, pa ne zaradi tehničnih težav, pač pa zaradi prepirov, ki nastajajo zaradi posegov v potnikov osebni prostor. Gre za prepire, ki spominjajo na medsosedske spore, le da namesto vej drevesa, ki da gledajo na sosedovo zemljo, govorimo o nagnjenih sedežih, ki ”gledajo” na sosedov prostor za noge.

Premalo prostora za noge je postala resna težava v letalskem prometu in letalske družbe se morajo soočati z vse več jeznimi potniki. Krčenje prostora, ki višjerasle potnike sili v pozicijo fetusa, nekako že požremo, a potem je tu komoditeta, ki se ji reče nagnjen sedež.

To je za enega olajšanje, za drugega nočna mora. V zadnjem času so se zato razpasli t.i. ”branilci kolen” (knee defenders), plastični nastavki, cokle, ki onemogočajo nagibanje sedeža pred nami in preprečujejo ”nepooblaščen” vstop na ”tuje zemljišče”. Letalske družbe so jih hitro prepovedale, saj sopotniku pravica do nagiba sedeža pripada.

Ekonomska kriza je globoko zarezala tudi v letalstvo in letalski ponudniki v želji po optimizaciji dobička ne samo krčijo število zaposlenih ampak v ekonomskem razredu tudi prostor za noge. In čeprav so krivi oni, se spori zaradi tega lomijo na plečih potnikov.

PREBERITE ŠE: Seznam letalskih prevoznikov, ki za svoj denar ponujajo največ

Tej težavi pa lahko ubežite, pa tu ne mislim z izbiro višjega razreda, pač pa z izbiro letalskega prevoznika. Kdo od velikih ponuja najprostornejše sedeže in največ prostora za noge, si poglejte v infografiki.


36284968 Predjamski grad v jubilejni 60. izdaji Guinnessove knjige rekordov Fiumanka Kvarner – Reka & Crikveniška riviera Baska zračna novija (2) Kvarner – lepota in raznolikost opatijske riviere Sodasta hiša na kolesih leži v Seattlu in nima stranišča, lahko pa zato prenoči tri osebe. Če je kaj sodu izbilo dno, je to odličen pobeg od skrbi. Airbnb: 10 prikupnih hišk, ki jih lahko najamete prek Airbnb-ja ·