angry-man-driving-a-car (1)
Kulturni izbor · glasba · Utrip mesta · mobilno

Že odkar nas je večina prvič sedla za volan, si nekako ne moremo predstavljati, da bi se vozili v tišini. Dobra glasba in uživanje v njej med vožnjo gresta skupaj kot ‘rit in srajca’. A nedavne raziskave so pokazale, da je naša vožnja lahko zelo odvisna od glasbe, ki jo v tistem trenutku poslušamo.

Britansko podjetje Moneybarn, ki se ukvarja s kreditiranjem za potrebe nakupa avtomobila, je pod drobnogled vzelo 96 najpopularnejših pesmi pri ponudniku vsebin Spotify. Pri tem so dognali, da je večina najbolj priljubljenih pesmi nevarnih za vožnjo. Ugotovili so, da so skladbe, ki imajo več ko 120 BPM oziroma udarcev na minuto, negativen vpliv na samo vožnjo. Povzročijo zmanjšanje pozornosti, pogostejšo prekoračitev hitrosti in prispevajo k povečanju števila prometnih prekrškov. Po vsej verjetnosti se je že vsakdo izmed nas zalotil med takšnim početjem in lahko smo prepričani, da vsa ta dognanja le niso iz ‘trte zvita’. Po omenjenem kriteriju je zgolj 30 % najbolj popularnih pesmi na Spotifyu označenih kot primernih. Raziskava je še pokazala, da ritem in energija pesmi podaljšajo voznikov reakcijski čas in povečajo njegov srčni utrip.

In katera je najnevarnejša pesem za volanom? Po raziskavi sodeč je to American Idiot, skupine Green Day, sledi pa ji pesem Party in the U.S.A. izvajalke Miley Cyrus. Na tretjem mestu se je znašla pesem Mr. Brightside skupine The Killers, na četrtem Don’t Let Me Down skupine Chainsmokers in na petem Born to Run Brucea Springsteena.

In najbolj varne pesmi za volan? Na prvem mestu se je prepričljivo znašla pesem Stairway to Heaven skupine Led Zeppelin, ki ji sledi pesem Under the Bridge skupine Red Hot Chili Peppers. Na tretjem mestu se je znašla pesem God’s Plan pevca Draka, na četrtem pesem Africa skupine Toto in na petem Location izvajalca Khalida.

In katera skladba vas najbolj razvname oziroma pomiri?

5 najbolj ‘nevarnih’ skladb za volanom:

1. American Idiot – Green Day

2. Party in the U.S.A – Miley Cyrus

3. Mr. Brightside – The Killers

4. Don’t Let Me Down – The Chainsmokers

5. Born to Run – Bruce Springsteen

5 najbolj ‘primernih’ skladb za volanom:

1. Stairway to Heaven – Led Zeppelin

2. Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers

3. God’s Plan – Drake

4. Africa – Toto

5. Location – Khalid


foo-fighters_f copy Koncert: Končno! Foo Fighters junija 2019 v Pulju e2c04defc5a3940dc5a426b6f74dcc0c5e497fef_the-dire-straits-experience Koncert: februarja 2019 prihaja nepozabno doživetje The Dire Straits Experience threatin-5-1000x623-935x623 Metalska skupina z lažmi do ogromne evropske turneje … dokler ni šlo vse spektakularno narobe PINK-Ryan-Aylsworth-Main-Press Najbolj pričakovani koncerti 2019 v Sloveniji in okolici · · · ·