groundhogday copy
Utrip mesta · zdravje & lepota

Jutra brez kave si ne moremo predstavljati. Pa tudi dopoldneva, nekateri celo preostanka dneva ne. Kava je ena od stalnic v našem življenju in tako bo tudi ostalo, čeprav nam občasno postrežejo z opozorili, da moramo biti s pitjem kave zmerni. No, saj imajo najbrž prav. So pa nekatere raziskave pokazale, da naj bi nam pitje kave celo podaljšalo življenje.

V spletnem časopisu Annals of Internal Medicine so objavili rezultate dveh raziskav, s katerima so znanstveniki poskušali dognati, kako pitje kave vpliva na naše zdravje in posledično kakovost življenja. Skupaj je v raziskavah sodelovalo kar 700.000 ljudi.

Prva raziskava, ki je zajela 520.000 ljudi iz 10 evropskih držav, je trajala dobrih 16 let. Kar četrtina vključenih je spila vsaj 3 skodelice kave dnevno. Rezultati so pokazali, da naj bi imeli moški iz te podskupine v primerjavi z neuživalci kave kar 12 % manj možnosti, da jih doleti zgodnja smrt, ženske pa 7 %. Smrt pa ni bila edini kriterij. Tudi možnost, da se soočimo s težko boleznijo, naj bi se v tem primeru precej zmanjšala.

Druga raziskava s 185.855 sodelujočimi je potekala v ZDA in je prav tako trajala 16 let. Rezultati so bili podobni. Tisti, ki so spili vsaj 2 skodelici kave dnevno, naj bi imeli 18 % več možnosti, da se izognejo zgodnji smrti, z eno skodelico pa 12 %.

Raziskavi sicer ne določata vzrokov in učinkov pitja kave, saj sta bili opazovalne narave.

Zaključili so, da to ne pomeni, da pijte neomejene količine, a s 5 skodelicami dnevno naj bi bilo z vami vse v redu.

Podaljšano brez, prosim!

19886006-10213444084878007-1426873014-o Wrixo: zapestnica, ki vam lahko reši življenje Ščetka Amabrush Ščetka, s katero boste v desetih sekundah očistili zobe ManiPediSpaLJ_A2_29 ManiPediSpa: novi kozmetični salon v Ljubljani MAC-makeup-v-Sloveniji.-jpg Kozmetika MAC prihaja v Slovenijo · · ·