Kavni dremež
Utrip mesta · zdravje & lepota

Kavni dremež je najboljši krepčilni spanec, je dvojni odmerek energije. Je boljši kot kava in je boljši kot dremež, ki sta prvi stvari, na kateri pomislimo, ko nas mučijo utrujenost, pomanjkanje energije in zaspanost. Čeprav nam zdrava logika narekuje, da gre za izključujoča se pojma, je prav njuna kombinacija ultimativni odmerek energije. Preveri, zakaj.

Kavni dremež, zmagovita krepčilna kombinacija kave in dremeža, je dvakrat učinkovitejši odmerek energije, kot sta kava in dremež posebej. Kako je to mogoče, ko pa je znano, da nas kava drži pokonci in da je ne smemo piti pred spancem, ker potem ne bomo mogli zaspati?! Razlaga je povsem preprosta. Učinki kave pridejo z zamikom, saj kofein potrebuje kar nekaj časa, da prek krvnega obtoka vstopi v naše možgane. To traja nekje 20 minut, ta čas pa lahko izkoristimo za kratek spanec, s čimer podvojimo ”hitrost polnjenja baterij” (istočasno izkoristimo pozitivne učinke kave in dremeža). Nove moči nam namreč najprej vlije spanec, ko pasmo spet pokonci, svoj odmerek energije prispeva še kava. Spanec pa celo izboljša učinke kofeina.

PREBERITE ŠE: Zakaj sta kava in kakec najboljša prijatelja?

Kofein namreč deluje tako, da v možganih preganja adenozine, molekule, ki povzročajo utrujenost. A kofein sam nikoli ni dovolj močan, da bi lahko opravil z vsemi. In ker jih spanec uničuje po naravni poti, ima kofein, ko po okoli 20 minutah dremeža enkrat vstopi v možgane, precej lažje delo, saj ga pričaka občutno manjša četica adenozinov. Krajši, to je od 10- do 20-minutni spanec, je sicer dovolj, da se telo spočije in napolni z energijo. V tem času se namreč pogreznimo v prvo fazo spanja, zato je prebujanje hitro, počutje nato pa odlično. Če dremež podaljšamo, pa tvegamo še večjo utrujenost, kajti potem se prebudimo že sredi globokega spanca. In pojavi se tisti vsem dobro znani občutek, ko se po popoldanskem spancu počutimo še slabše kot pred počitkom. Zato: skodelica kave, 20 minut spanca, in zbudili se boste kot prerojeni!

PicMonkey Collage Modni trendi: v modi so stekleni nohti DIY maska DIY organska maska za obraz za sijočo polt Lepotni spanec 10 korakov do najboljšega lepotnega spanca v življenju Dolgotrajno sedenje Kako najpreprosteje izničimo slabe učinke dolgotrajnega sedenja? · · ·