Kiasoul_EV_predpremiera_5
Utrip mesta · mobilno

Kia bo konec oktobra slovenski javnosti predstavila električnega soula, ki je tudi prvi električni model te znamke na voljo na stari celini. Kljub dejstvu, da prinaša 200 KM doseg in ceno pod 30 tisočaki, pa ga uvoznik še ne bo tržil, saj čakajo na prihod konkurence in razvoj infrastrukture. Mi smo ga po ljubljanskih ulicah zapeljali prvi.

Kiinega majhnega crossoverja po imenu soul velika večina bralcev že dobro pozna, manj znano pa je dejstvo, da je korejska znamka na osnovi prenovljene različice tega malega crossover modela pripravila tudi povsem električno vozilo, konkurenčno najboljšim, ki so na trgu že, oziroma bodo kmalu na voljo. Ponaša se namreč z 200 km dosega in možnostjo hitrega polnjenja, nenazadnje pa glede na konkurenco tudi bolj sprejemljivo ceno.

Električnega soula na zunaj ne boste težko ločili od ostalih, saj so mu oblikovalci namenili občutno bolj futuristično obliko, vključno z LED lučmi, polno masko motorja, v kateri se skriva tudi priključek za polnjenje ter polnih belo-črnih platiščih in posebni dvobarvni kombinaciji karoserije, ki je v primeru preizkušanega modela poglede vabila s svojo biserno belo in turkizno modro kombinacijo.

160 km realnega dosega, polnjenje v pol ure za dva evra

Poganja ga 81-kilovatni električni motor, ki razvije tudi 285 Nm. Litij-ionske baterije so umeščene v prtljažnik in pod zadnjimi sedeži, s čimer so mu zagotovili nizko težišče in boljše vozne lastnosti, po besedah tovarne pa naj bi zadoščale za 200 km, ob prvem preizkusu pa smo videli, da lahko uporabnik dejansko računa na okoli 160 km.

Notranjost je na moč podobna tisti soulu zadnje generacije, razlike pa gre iskati v boljših materialih, katerih doberšnji del je iz recikliranih surovin, kar se tiče opreme pa je že v osnovi eden bolje založenih. Vidne razlike so tako le pri merilnikih in serijskem sredinskem zaslonu na dotik, kjer se izpisujejo tudi številni za voznika uporabni podatki, kakor tudi informacije navigacijskega sistema in parkirne kamere, del serijske opreme pa je tudi CVT prestavna avtomatika, ki za seboj prinese tudi bolj futuristično prestavno ročico.

Do stotice pospeši v zglednih 12 sekundah, končna hitrost pa znaša vsakdanje uporabnih 145 km/h. Tako lahko z električnim soulom brez skrbi, da bi obstali na cesti skočite recimo do Maribora in ga tam v pol ure napolnete do 85 odstotno, kar potem ponovno zadošča za povratek v Ljubljano. Ob tem pa na avtocesti ne boste primorani slediti tokovom tranzitnih tovornjakov, ampak se boste povsem enakovredno kosali z ostalimi osebnimi vozili, saj so prehitevanja hitra, avto pa na voznikovo željo zelo poskočen.

Pešci ga bodo slišali prihajati

Poleg prej omenjenega hitrega polnjenja pa boste vašega električnega soula lahko polnili tudi prek domače vtičnice, kjer bo za polno kapaciteto baterij bo v tem primeru potrebnih nekje pet ur, če boste soula polnili na hitri polnilnici in s takšnim polnilcem pa bo dovolj vsega 25 minut. Baterije se s pomočjo rekuperacije polnijo tudi med vožnjo. Nekaj sprememb je tudi pri karoseriji in izgradnji, saj je karoserija po novem skoraj za tretjino bolj toga, naprednejše je tudi vzmetenje, ki lažje prenaša dodatno težo in pripomore k boljši vozni dinamiki, upravljanju in stabilnejši vožnji.

Posebnost predstavlja tudi sistem virtualnega zvoka motorja (VESS), ki pri hitrostih nižjih od 20 km/h in ko vozilo pelje vzvratno, imitira zvok motorja in s tem nase opozarja mimoidoče.

Cene naj bi se pričele pod 30 evrskimi tisočaki, več o tem pa v prihodnjih dveh tednih, ko bo uvoznik model tudi dejansko uradno predstavil.

Odpri galerijo
city_magazin_1000x500_tisk Zavarovalnica Triglav & Petrol ponujata brezplačen preventivni pregled vozila Ferrari-F60America_2015_1280x960_wallpaper_01 Ferrari F60 america – popolna ekskluzivnost za 10 “jenki” srečnežev 2015-Porsche-Carrera-GTS-13 Porsche 911 dobil različico GTS, kot zapolnitev praznine med carrero S in GT3 car-art-sharpie-pen-drawing-10 Športni avto Nissan Skyline GTR s ”tatuji” po celi pločevini · ·