Z istimi sestavinami se lahko še malo poigramo in si pripravimo naslednjo sladico iz ješprenja...
Utrip mesta · kulinarika

Si želite nekaj zdravega in okusnega, kar vas bo brez slabe vesti spravilo v boljšo voljo, vas razvajalo v hladnih dneh in napolnilo z energijo? Pogosto me o tem sprašujejo tudi stranke Kluba Breza, kjer svetujem o zdravi prehrani in primerni vadbi. Zanima jih, kaj si lahko privoščijo po treningu ali zgolj, kadar si zaželijo nekaj sladkega, a še zmeraj zdravega in pomagam jim s konkretnimi recepti – nekaj jih delim tudi v spodnjih vrsticah.

Kot svetovalka za zdravo prehrano v Savna klubu Breza sem se tokrat za vas poigrala z malo bolj nenavadnimi sestavinami. Izbrala sem ješprenj in kamutovo moko. Seveda v kombinaciji z zelo okusnimi in mamljivimi sestavinami.

Ješprenjčkova kaša s cimetom in kokosovim čipsom

Ješprenj namočimo čez noč in ga kuhamo 30 do 40 minut. Za 2 porciji zadošča 1 skodelica nekuhanega ješprenja. Ko je kuhan, vmešamo žlico kokosovega olja, žlico cimeta (cejlonskega), ščepec mlete bourbonske vanilije in kokosov čips. Postrežemo in okrasimo še s kokosovim čipsom.

Ješprenjeva krema z banano, chia semeni in kakijem

Že pripravljeni ješprenjčkovi kaši dodamo še banano, žličko chia semen in približno 1 dcl sojinega ali riževega napitka. Del kaše pustimo za okrasitev. Vse skupaj zmešamo do gladke kreme. Narežemo še kaki. Kremo postrežemo v kozarcu. Okrasimo jo s preostalo kašo in kakijem.

Kamutove palačinke z banano, jabolki in limoninim sokom z medom

Sestavine:

  • 3/4 skodelice ovsenih kosmičev
  • 3 jedilne žlice kamutove moke
  • 2 žlički pecilnega praška z vinskim kamnom
  • ščepec soli
  • 3 žlice kokosove moke ali kokosovega čipsa
  • 1 banana – 3/4 za maso in 1/2 za preliv
  • 1 jabolko
  • cimet
  • 1/2 limone
  • med
  • 1 jajce ali 2-3 beljaki
  • sojin napitek/drug rastlinski napitek/navadno mleko po občutku – pb. 1-2 dcl

Zmešamo moko, kosmiče, kokosovo moko, jajce, sol, sojin napitek, pecilni prašek in 3/4 banane v blenderju ali z mikserjem. Jabolko olupimo, narežemo na tanke trakove in dodamo cimet, limonin sok ter 1 žlico medu. Nato narezano jabolko vmešamo v maso. Segrejemo ponev in na kokosovem olju spečemo manjše in debelejše palačinke. Pripravimo preliv iz limoninega soka, medu in na tanko narezane banane. 3 manjše debele palačinke položimo eno na drugo, jih prelijemo s prelivom in okrasimo s kokosovim čipsom.

Ta mešanica okusov in arom je res neverjetna. Dober tek!

Pancakes 10 slastnih načinov, kako maksimalno izkoristiti jesensko jabolčno sezono Foto: Mateja Delakorda Njam zgodbe: Prva konferenca kulinaričnih blogerjev v Sloveniji CITY Magazine - Slika 1 VseNajNaj.com: butična pekarna sladkih dobrot cover Kulinarični navdih: Strašno kreativne slaščice za noč čarovnic ·