shutterstock_289835831
Utrip mesta · zdravje & lepota

To pa je novica! Čeprav nas vonj po sončni kremi v mislih takoj popelje na morje, ne bi najbrž imeli nič proti, če bi si jo lahko nanesli samo enkrat in takrat za vselej. V reviji Science Report razkrivajo, da bi utegnila sončna krema z DNK-jem postati najboljša in predvsem doživljenjska zaščita pred nevarnimi UV-žarki.

Raziskave v ZDA so pokazale, da je v letu 2015 samo 14,3 odstotka moških in 29,9 odstotka žensk uporabljalo kremo, če so se nastavljali sončnim žarkom dlje kot eno uro. Guy German z newyorške univerze Binghamton pravi, da “nam UV-žarki lepo porjavijo kožo, a so kancerogeni”. Dermoepidemiologi namreč sklepajo, da kožnega raka povzročajo UV-žarki, zato ker poškodujejo DNK v naših celicah, a German in kolegi na problem gledajo iz drugega zornega kota. V raziskavi so uporabili DNK iz lososovega semena, iz katerega so naredili izjemno tanko plast filma. Strukturo so nato izpostavili UVA- in UVB-žarkom ter poskušali preveriti, koliko teh žarkov film prepušča. Na presenečenje (ali pa ne!) znanstvenikov DNK-film ni prepustil kar 90 odstotkov UVB- in 20 odstotkov UVA-žarkov. Za nameček se je struktura DNK filma skozi proces še izboljšala.

Kakorkoli, še nekaj vode bo preteklo, preden bodo ugotovitve lahko prenesli v naša življenja, a obeti so dobri. Do takrat pa poskrbimo za svojo kožo po že znanih smernicah.

shutterstock_489288115 To nas sili k izdaji partnerja: pri tej starosti najpogosteje varamo cover-diabetes Cepivo za sladkorno bolezen tipa 1 bodo začeli testirati leta 2018 maxresdefault Kaj se zgodi, če nosimo preveč ličil? kinga-cichewicz-402025-unsplash Zakaj prebujanja ob tej uri ne smete ignorirati? · · ·