abc
V zraku · buzz buzz

Trošenje denarja je postalo tako enostavno, da je finančna disciplina enako krhka kot disciplina s prehrano. Med lomastenjem gospodarske krize se je fokus z zapravljanja prestavil na varčevanje in če nimamo kontrole nad trošenjem naš finančni vodnjak (račun) rad presahne. Včasih se sušnemu obdobju ne da izogniti in tukaj smo zbrali nasvete, kako prebroditi te težke čase.

Če ste brez ficka, do plače pa je še kar nekaj dni, morate nekaj spremeniti, da si ne skopljete pregloboke luknje. Toda zategovanje pasu ni treba da je boleče in rezi v vaš način življenja ne pregloboki, če se le držite nekaj napotkov.

PREBERITE ŠE: 10 nasvetov, kako na mesec prihraniti vsaj 100 evrov

Večina nas dobiva plačo enkrat mesečno in če se nam denar ravno ne valjo naokoli, moramo paziti, če želimo povezati začetek in konec meseca. Če so prvi dnevi kot udobna blazina, se proti koncu meseca ta spreminja v čer, ki pa raste in prestopa meje mesecev, če si preveč pomagamo s kreditnimi karticami, zaradi katerih se stvari hitro začnejo prelivati čez rob in ujamemo se v začaran krog. Da bi se v situacijah, ko ste na tesno z denarjem, obvarovali pred finančnim brodolom, upoštevajte sledeče.

1. Odrecite se kavi v lokalih

Kava, ki nam jo pripravi nekdo drug, ima vedno boljši okus, kajne?! In za to samoprevaro smo pripravljeni plačati zasoljeno ceno. OK, če plačamo ”izkušnjo” pitja kave, požirke sreče (ves ta sociopsiholiški cirkus), je nekaj drugega, vendar če vzamemo le najmanjši skupni imenovalec, to je pitje kave, je dnevno zapravljanje za kavo v lokalu pač razsipavanje denarja, saj si lahko s pomočjo receptov naredite tako za angelčke tudi sami.

2. Načrtujte obroke hrane

Kot prvo, ne jejte zunaj. Kot drugo, tisti sendvič si sestavite sami in kot tretje, oprezajte za akcijami/popusti v trgovinah z živili in glede na to načrtujte večerjo. Kupujte večje količine iste stvari, saj se na dolgi rok splača in pripravite obrok, ki bo več kot le za eno osebo, da boste imeli kaj še za naslednji dan. S tem se boste lažje uprli skušnjavi naročanja hrane na dom, saj vam ne bo treba vsak dan kuhati. In eksperimentirajte z blagovnimi znamkami. Če jeste zelenjavo, v času krize kupite zamrznjeno, da slučajno ne bi kaj romalo v smeti, če vam ne uspe pojesti vsega pravočasno.

3. Kartice zvestobe

Kreditne kartice so metode korenčka in palice. Mamljive a varljive, zato se jih v takih situacijah izogibajte kot Odisej Siren. Raje se poslužujte kartic zvestobe različnih trgovin in tam postrgajte vaše zadnje proračunske trike. Te kartice vas nič ne stanejo (morda malce zasebnosti), zato pa blagodejno vplivajo na končni znesek računa. Toliko bolj, če smo stalna stranka in kdaj, če ne v kriznih časih, se to najbolj obrestuje. Pa to ne samo v trgovinah z živili, tu so tudi oblačila. A nakupa slednjih se v kriznih časih raje vzdržite.

4. Načrtujte plačila obveznosti, ko imate denar

Če vam konec meseca vedno teče voda v grlo, si plačevanje določenih računov raje prestavite na bolj ugoden del meseca. Tako boste lažje operirali s tem kar dejansko (še) imate, ne pa da vas na koncu pričaka znesek, ki ga nimate s čim več pokriti.

5. Vesele urice

Če se kljub skorajšnji suši v denarnici ne morete odreči socialnemu življenju, lahko še vedno uživate v določenih prostočasnih priboljških, če ste vsaj malo prilagodljivi. Ne preplačajte pijače, če lahko isto dobite precej ceneje v času ”veselih uric”. Ponekod je jutranja kava precej cenejša in koktajl pred polnočjo tudi. In obložite želodec s hrano preden greste na ”hlape”, da ne boste potem sredi noči ekstra zapravljali še za burek, rezino pice, ipd. stvari.


10704092_1509339319322729_490299968659359998_n Obvodna kolesarska pot: otvoritev prve tematske kolesarske poti v Ljubljani PicMonkey Collage Mr. Bean nastopa v znanih zgodovinskih portretih karikaturista Rodney-ja Pike-a peter-stewart-stacked-hong-kong-designboom-05 Peter Stewart: dramatične fotografije nebotičnikov Hong Konga cover-narobe-svet Je s tem svetom narobe prav vse? V 2.5 minutah vam bo jasno, kje je rešitev! ·