Gemera_exterior_9
Utrip mesta · mobilno

Švedski Koenigsegg je že marsikdaj presenetil, a tako kot je to storil tokrat, ni še nikoli. Predstavili so dva izmed najhitrejših avtomobilov na svetu, ki jemljeta sapo s svojo podobo, še bolj pa s težko doumljivimi številkami. Koenigsegg Jesko Absolut naj bi bil najhitrejši avto na svetu, Koenigsegg Gemera pa je zagotovo najhitrejši ′trivaljnik′ na svetu.

Koenigsegg Jesko Absolut je najhitrejši avtomobil, ki je kadarkoli prišel iz tovarne Koenigsegg. Poganja ga 5,0-litrski V 8-valjnik s skoraj 1.300 konjskimi močmi, če pa v motor natočimo visoko oktansko gorivo, bomo imeli na voljo kar 1.625 konjskih moči in do 1.500 Nm navora. Hitrost ki naj bi jo dosegel, bo presegla 490 km/h. Vsa ta moč se na cesto usmeri s pomočjo 9-stopenjskega samodejnega menjalnika, za katerega pri Koenigseggu pravijo, da iz katerekoli prestave prestavi v katerkoli drugo prestavo v takorekoč 0 sekundah! In to ne glede na to, koliko prestav je bilo preskočenih.

Da bi Jesko Absolut dosegel maksimalno hitrost, so pri Koenigseggu telo avtomobila naredili navdušujoče elegantno, in sicer tako, da so znižali koeficient upora na samo 0,278. Da so prišli do te točke, je bilo v aerodinamične analize vloženih več kot 3.000 ur, skupaj z več kot 5.000 urami oblikovanja in inženiringa superavtomobila. Avtomobil tehta le 1.320 kilogramov zahvaljujoč lahki konstrukciji šasije iz ogljikovih vlaken.

Drugi osupljivi primerek avtomobilizma je Koenigsegg Gemera, za katero bi lahko v šali dejali, da je “najhitrejši trivaljnik na svetu”. Ima 2,0-litrski 3-valjni motor z dvema turbinama, v pomoč pa še tri elektromotorje. Skupna moč sistema znaša 1.725 konjskih moči in 3.500 Nm navora. Za pospeševanje od 0 do 100 km/h, potrebuje le 1,9 sekunde.

Ker je Koenigsegg Gemera hibrid, lahko del poti opravi zgolj z uporabo električne energije. Energije je dovolj za 50 kilometrov dolgo pot, skupaj z gorivom, pa lahko Gemera prevozi 1.000 kilometrov. V električnem načinu vožnje, lahko Gemera doseže 300 km/h, v kombinaciji elektromotorjev in motorja na notranje izgorevanje, pa se ta številka še znatno poveča, nad 400 km/h. Gemera izstopa tudi s tem, da ima dovolj prostora za 4 ljudi in prtljago, kar je še ena noviteta Koenigsegga. Da sta oba avtomobila polna najnovejše tehnologije in karbonskih vlaken za zmanjševanje teže, pa verjetno ni potrebno posebej poudarjati.

Galerija: Koenigsegg Jesko Absolut

Koenigsegg Jesko AbsolutOdpri galerijo

Galerija: Koenigsegg Gemera

Koenigsegg GemeraOdpri galerijo
Novi Audi A3 Sportback Novi Audi A3 Sportback: kompaktnež je ponovno z nami … in popolnoma smo navdušeni! BMW i4 Concept BMW i4 Concept nakazuje, kakšen bo produkcijski BMW i4 ŠKODA OCTAVIA RS iV ŠKODA OCTAVIA RS iV: ekološka naelektrena športnica Prenovljeni Mercedes-AMG E 53 (2021) Prenovljeni Mercedes-Benz E (2021): prenova, ki je več kot le kozmetični popravek · · ·