Koliko je v resnici star vaš kuža?
V zraku · buzz buzz

Mit, da je eno človeško leto življenja enako sedmim letom življenja psa ali mačke, gre počasi v pozabo. Niso vsi psi enaki, zato preveri, koliko je tvoj kosmatinček star glede na znanost.

Lastniki hišnih ljubljenčkov so vedno zaskrbljeni, ko pomislijo na leta svojega psa, kar je razumljivo, saj se večina ljudi boji dne, ko se bo partnerstvo z njihovim kosmatincem za vselej končalo.

Stari mit, ki pravi, da je eno človeško leto enako sedmim letom psa, se je uveljavilo zato, ker povprečno človeško življenje traja približno sedemkrat dlje kot življenje psa, zato ni povsem neutemeljen, a vendar je vsak pes tako kot človek drugačen in sedemletno pravilo odpade.

Večje živali pogosto umrejo prej kot manjše, kar pomeni, da se lahko pričakovana življenjska doba psov močno razlikuje. Zaradi napredka v medicini in veterinarstvu pa se je tudi življenjska doba živali zelo spremenila. V skladu s smernicami ameriške veterinarske bolnišnice Canine Life Stages so psi zdaj razdeljeni v šest kategorij, od mladičkov do geriatričnih psov.

V prvi kategoriji so mladički, katerih starost je med 0 in 0,5 leta, nato sledijo juniorji, ki so reproduktivno že zreli in so stari med 0,5 in 0,75 leta. Ko se zaključi rast psa in je pes reproduktivno zrel, nastopi faza odraslosti, ki ji pripisujemo leta med 0,75 in 6,5. Za psa lahko rečemo, da je zrel takrat, ko je dosegel polovico pričakovane življenjske dobe ali zadnjih 25 odstotkov in je star od 6,5 do 9,75 leta. V predzadnji fazi so seniorji, ki so dosegli zadnjih 25 odstotkov pričakovane življenjske dobe in so stari med 9,75 in 13 let. Zadnja kategorija pa je geriatrična, ko je pes presegel pričakovano življenjsko dobro in je star več kot 13 let.

Tako kot številni dejavniki lahko vplivajo na pravo starost človeka, lahko zdravstveni stanje vašega ljubimca tudi vpliva na njegovo starost. Ob naslednjem obisku veterinarja, vprašajte o življenjskem obdobju svojega ljubimca in tako boste lahko ugotovili, katera zdravstvena priporočila prihajajo z njim.

5 stvari, za katere ste mislili, da so francoske, a niso 5 stvari, za katere ste mislili, da so francoske, a niso Nekoliko strašljivo, kajne? Google Earth: satelitski posnetek razkril neznani objekt ob grški obali thomas-young-658899-unsplash Narava je čudežna: zakaj tako lepo diši, ko dežuje? Koliko bakterij živi na tvojem telefonu? Koliko bakterij živi na tvojem telefonu? · ·