shutterstock_693500446
V zraku · odnosi

Zagotovo ste že kdaj slišali trditve, da lahko skok med rjuhe pri hujšanju nadomesti kakšno športno aktivnost kot je na primer tek, kolesarjenje ali obisk fitnesa. To je novica, ki bi se je razveselil vsak. No, dejanskost pa je malo drugačna. Če ste mislili obisk telovadnice zamenjati za ljubljenje s svojim partnerjem, o tem raje še malo premislite.

Koliko kalorij dejansko porabimo med seksom? Raziskave kažejo, da na število vpliva mnogo dejavnikov, kljub temu pa lahko z gotovostjo rečemo, da se ne more primerjati s športnimi aktivnostmi.

Kaj pravijo številke?

Ko pride do telesnih aktivnosti, bi se zagotovo lahko vsi strinjali, da je seks ena od najbolj zabavnih. Še posebej, če smo aktivni vsak dan ali celo večkrat na dan, kar se že skorajda lahko šteje kot prava fizična vadba, kajne? No, počakajmo raje na številke.

Podatki raziskave iz leta 2013 kažejo, da v povprečju moški pri 25 minutah seksa porabijo okoli 100 kalorij, ženske pa le 69. Če to primerjamo s 30 minutami zmernega teka, ko ženske porabijo okoli 213 kalorij, moški pa 276, vidimo, da nam slabo kaže.

Še druga raziskava iz leta 2013 pa ugotavlja, da moški med 6 minutami seksa, kar je povprečna dolžina spolnega odnosa, porabijo zgolj 21 kalorij, za ženske pa raziskava ni bila narejena. Kaj to pomeni? Če želimo izgubiti kilograme, verjetno ni najbolje, da popolnoma izključimo vse druge fizične aktivnosti.

Zakaj moški porabijo več kalorij?

Izvajalec raziskave Anthony Karelis meni, da lahko ženske pomnožijo minute seksa s številom 3,1 in tako dobijo približno število porabljenih kalorij med odnosom. Moški pa že na splošno porabijo več kalorij kot ženske. Zakaj? Karelis pojasnjuje, da so moški v večini težji kot ženske, torej porabije več kalorij za podobno dejavnost kot ženske. Prav tako so med seksom moški pogosto aktivnejši.

Želite številke povečati?

Če z zgornjimi porabami kalorij niste zadovoljni, obstajajo načini, kako številke povišati. Seksologinja Jaiya Kinzbach pravi, da lahko le s stokanjem med seksom te povišate za od 18 do 30 kalorij. Prav tako imajo velik vpliv na porabljene kalorije gibi in poze, v katerih ste. Veliko več kalorij porabite, če ste zgoraj in opravljate več dela kot partner.

Kljub temu pa seksa ne prištevajte k svoji dnevni telovadbi in k načinu izgube kilogramov. Je pa res, da naj bi imel mnogo drugih pozitivnih zdravstvenih učinkov kot so boljše razpoloženje, mladostnost in boljše splošno zdravje. Prav tako možgane napolni s serotoninom oziroma hormonom sreče, ki vam pomaga lažje zaspati. Najboljša kombinacija bi torej bila, da skočite v fitnes po tem pa še med rjuhe.


shutterstock_572624215 Zakaj tvoj po … vedno zaspi? Znanost pravi, da si ni kriv sam Photo by Paige Smock on Reshot Tolikokrat na teden imajo seks srečni pari! In presenečeni boste ! blue-2705642_1920 Kdaj je v očeh moških – dekle sanjsko?! In na kaj moški “palijo”?! men-2425121_1920 (1) 10 super simpl navad parov, ki so v odnosu srečni! · · ·