pasporti
Utrip mesta · destinacija

Potni list je bil včasih edino okno v svet in je še danes, pa čeprav ga splet odpira za vse saj zabrisuje meje kot puder zabrisuje gube na obrazu. Je knjižica, ki odseva geopolitiko, meddržavne odnose in definira status države, ter tako nosi težo, ki daleč presega svojo dejansko. Slovencem omogoča brezvizumski vstop v kar 155 držav, kar ga skupaj s češkim in slovaškim uvršča med najmočnejše na svetu.

Vrednost potnega lista je res velikanska, čeprav se tega Slovenci toliko ne zavedamo, a se morda bomo ob podatku, da bi se nam kot Afganistancem možnost brezvizumskega potovanja iz 155 držav skrčila na vsega 28! In vprašajte nekoga iz države v razvoju če bi raje zadel na lotu ali dobili potni list Združenih držav Amerike, in velika verjetnost je, da bo izbral opcijo b, čeravno boste v infografiki (prostega pretoka ljudi) videli, da ameriški potni list sploh ni ‘najmočnejši’. Finski, švedski in tisti z oznako Združenega kraljestva namreč dajejo prosto pot v kar 173 od 196 držav sveta, kar je sicer le za eno več kot ameriški, a kot vsaka sekunda, tudi vsaka država šteje.

A tudi ‘konzervativne’ in ‘neomajne’ meje, ki tako nenaravno ločujejo naš planet, niso več to kar so bile nekoč, vsaj ne v Evropi, saj so s schengenskim sporazumom postale bolj ‘liberalne’ in tako padle precej bolj slavno kot je padel berlinski zid. In morda ta miselnost nekoč okuži ves svet.

Preberite še: #186 – City Magazine – Gremo na počitnice

Otok Lošinj Kvarner – otok Krk & Lošinj Foto: Don Ferrante Butični hotel na romantičnem italijanskem jugu cover1 Pravljični hotel med barvitimi ulicami Marakeša COVER Pop-up hotel za vse ljubitelje luksuznega kampiranja · ·