Single-family-home-Groharjevo-by-3biro-Architects-1
Utrip mesta · arhitektura

Kompaktna enodružinska hiša v Škofji Loki je na svetovnem spletu dvignila veliko prahu, saj je bila deležna objave na veliko svetovnih arhitekturnih portalih, kot sta freshhome in archdaily.

Novozgrajena enodružinska hiša v Škofji Loki, ki se ponaša z zgolj 33 kvadratnih metrov veliko tlorisno površino, je na svetovnem spletu doživela velik uspeh; objavljena je bila namreč na dveh svetovnih arhitekturnih portalih freshhome in archdaily. Po besedah arhitektov iz 3Biroja so naročniki prišli k njim s tipskim načrtom hiše in želeli zgolj prestavitev oken, arhitekti pa so jih nato očarali s svojo vizijo zgradbe, prilagojene potrebam mlade družine.

Največji omejitvi pri snovanju zgradbe sta bili nagnjen teren in gosta okoliška zazidava. Arhitekti so tako želeli čim večji del gradbene parcele pustiti prazen. S pomočjo dveh konzolnih volumnov so uspeli tloris stavbe minimalizirati na samo 33 kvadratnih metrov, sicer pa ima stavba 180 kvadratnih metrov bivalne površine. Zgradba deluje kot da se zgolj lahkotno dotika terena, konzoli pa ustvarjata pokriti zunanji površini – eno v kletnem nivoju, ki se odpira proti naravi ter eno na nivoju ulice, ki služi kot nadstrešek nad parkiriščem ter vhodom.

PREBERITE ŠE: Slovaški reklamni panoji, ki bodo postali zatočišče za brezdomce

Zasebnost prostorov stavbe se stopnjuje z nadstropji; v kleti se nahajata očetova pisarna in otroška igralnica, pritličje je namenjeno bivalnim prostorom, nadstropje pa spalnicam. Konstrukcijsko je zgradba zasnovana v kombinaciji armiranega betona in lesa. Odločitvi za izvedbo lesene konstrukcije je poleg hitrosti in enostavnosti gradnje botrovala tudi težnja po trajnostni gradnji. Kot vemo, je Slovenija izredno bogata z lesom, hkrati pa je bivanje v leseni zgradbi izredno prijetno. Severna in južna fasada sta odeti v lesen opaž in se z velikimi okni odpirata proti čudoviti pokrajini. Nasprotno pa sta vzhodna in zahodna fasada zaradi bližine sosednjih stavb kolikor je mogoče zaprti in prekriti z valovitimi cementnimi ploščami, s katerimi je prekrita tudi streha.

Pogled na vhod v zgradbo. Odpri galerijo
Foto: a21studio Luksuzno sproščanje v vietnamskem lesenem šotoru The Tent Hotel bo samooskrbujoč - tehnologija za njim bo zelena in trajnostna. Krystall: Norveški hotel v obliki snežinke, ki plava na vodi Arena-das-Dunas-by-Populous_foto-Jobson-Galdino_Casa-Futebol-1week1project Inovativna reciklaža brazilskih stadionov Foto: The Propeller Island City Lodge The Propeller Island City Lodge – Najbolj bizaren hotel v Berlinu · · ·