V zraku · buzz buzz

Vsakogar, ki pravi, da rad telovadi, pogosto obravnavamo z nezaupanjem, predvsem zato, ker ljudje tako težko premaknemo svojo ‘ta zadnjo’. Nova teorija, ki temelji na raziskavi biologa Daniela Liebermana s Harvarda, vas bo pomirila, naslov raziskave je namreč takšen: ‘Normalno in naravno je, da smo fizično leni.’ To je tudi razlog, zakaj se moramo v telovadbo ‘prisiliti’.

“Noben lovec nabiralec ne gre teči samo zato, da teče,” piše Lieberman. “Gredo po hrano, gredo na delo, vse ostalo pa je nespametno.”
Jonathan Shaw, urednik revije Harvard Magazine je Liebermanovo teorijo razširil. Meni namreč, da se ljudje gibljemo le toliko, da preživimo. “Predniki sodobnega človeka so živeli kot lovci in nabiralci, v tej samooskrbi pa je bil lov za hrano način življenja. Zato je bilo mirovanje ključno, saj so pri tem varčevali z energijo, ki so jo potrebovali za preživetje in razmnoževanje. Z drugimi besedami, ljudje smo se rodili, da tečemo …, ampak čim manj.”

PREBERITE ŠE: 10 nenavadnih dejstev o moških, ki jih je dokazala znanost

In kaj Lieberman predlaga za uspešen boj s človeško lenobo? Bodisi naredimo gibanje in telovadbo zanimivo, s poudarkom na socialnem vidiku – ekipni športi in podobno, bodisi uvedemo obvezno vadbo na šolah ali delovnih mestih, kjer ljudje čutijo, da nimajo dovolj časa. Lieberman še dodaja, da imajo ljudje, ki se več gibajo, boljšo koncentracijo, njihov spomin je boljši in bolje se osredotočajo. Čas, ki ga torej porabimo za gibanje, nikakor ni izgubljen!


Zvezdniki v mladih letih. Redke fotografije zvezdnikov v mlajših letih, ki jih še niste videli Nenavadne uporabe kondoma Alternativne uporabe kondoma, ki nimajo veze s seksom Tuji mediji o Sloveniji in Melanii Trump. Svetovni mediji Sloveniji po izvolitvi Trumpa pojejo hvalnice Darila za Miklavža Darila za Miklavža 2016: najlepši predlogi za otroke ·