shutterstock_1661366440
V zraku · buzz buzz · Koronavirus

Italija je včeraj obstala. Ukrepi karantene pa od zdaj veljajo za vso državo. Italijanska vlada je 60 milijonom Italijanov omejila gibanje na le najnujnejše. Brez dokazanih potreb je zadrževanje na “prostem” enostavno prepovedano. Za kršitev obstajajo kazenske sankcije zapora do treh mesecev. Ljudje umirajo na domovih. Bolnišnice in intenzivne nege že nekaj dni nimajo kapacitet za najnujnejše primere. Velja vojno oziroma izredno stanje. Tudi zato lahko vsak že danes sprejme ukrepe s katerimi bomo s skupnimi močmi pomagali zajeziti koronavirus tudi v Sloveniji.

Italijanski premier Conte je včeraj zvečer stopil pred Italijane. V tiskovno sobo je prišel sam. Sporočil je najbolj dramatično novico svoje vlade, najbolj dramatično novico moderne Italije: “Sprejeli smo novo odločitev na podlagi vseh znanih dejstev: časa ni,” pravi. “Številke nam povedo, da imamo izjemno rast okužb državljanov, hospitaliziranih na intenzivni negi, žal tudi pokojnikov. Naše navade se morajo zato spremeniti. Spremeniti jih je treba sedaj. Odločil sem se takoj sprejeti še strožje ukrepe. Ukrep je tisti, ki ga pričakujete in je sedaj neizogiben: podpisal bom dekret, ki ga mora sleherni posameznik vzeti dobesedno, ‘ostanemo doma’. Italija je zaščiteno območje, Italija je karantena. Italija lahko vstane in se znova dvigne,” dodaja premier Conte.”

Premier Conte je sprejel dekret takoj po prejetih novih podatkih o obolelih v zadnjih 24 urah. Teh je bilo novih včeraj kar 1.797. Število obolelih pa bo že danes po pričakovanjih več kot 10.000. Do konca tega tedna pa se lahko število okuženih pri trenutnih trendih povzpne tudi na preko 20.000. Pri tem je potrebno poudariti, da so v Italiji 19. primer okužbe imeli pred točno 19 dnevi, 21. februarja. Širjenje virusa pa je kljub številnim in vzornim ukrepom neverjetno hitro. Število trenutnih smrtnih žrtev je 463, kar je glede na število obolelih zaskrbljujoč odstotek. Predstavlja kar 4,5 odstotno smrtnost za koronavirusom v Italiji.

Novi podatki bodo objavljeni danes ob 18:45. Spremljate jih lahko preko te povezave:

Video odzivi medijev po vsem svetu ob razglasitvi karantene:

Zdi se, da se moramo ljudje vselej učiti na lastnih napakah. Takšna je človeška narava. Brez lastne izkušnje stvari pač ne vzamemo resno. A vseeno bi se odgovorni v Sloveniji morali začeti pripravljati popolnoma drugače in bolj pospešeno kot se. Predvsem bolnišnice, ki bodo že čez nekaj dni doživele pravi val obolelih med katerimi bo 10 odstotkov tistih, ki bodo potrebovali posebno intenzivno nego. Zdravniki iz Italije že svarijo, da je potrebno pripraviti dodatne postelje za tovrstne primere. Slednje bi enostavno morali upoštevati in bolnišnice takoj izprazniti vseh nenujnih primerov. Namreč razlika med uspešnostjo zdravljenja obolelih bo v prihodnosti delila države na tiste, ki so obolelim uspele pomagati, in tiste, pri katerih se je zdravstveni sistem zlomil. In stanje slovenskega zdravstvenega sistema ni na zavidljivem nivoju.

V nadaljevanju smo pregledali nekatere samozaščitne ukrepe, ki jih lahko vsak posameznik po svoji presoji prične izvajati že danes.

13 konkretnih samozaščitnih ukrepov, ki jih lahko sprejme sleherni posameznik za preprečitev širjenja okužbe s koronavirusom že danes:

 1. Absolutna higiena kašlja in smrkanja, brez izjeme.
 2. Priporočena razdalja med posamezniki, ki velja za vse javne prostore, je 1 meter. Ne stojimo v skupinah, se ne prerivamo in se ne dotikamo drugih. To velja tudi za vrste v trgovinah in na blagajnah. Držite razdaljo 1 meter. In velja za vse ostale situacije, kjer se zbira več ljudi (pošta, banka, …).
 3. Ne obiskujemo javnih mest: lokalov, fitnes centrov, kinodvoran. Oziroma vseh prostorov, kjer se naenkrat zadržuje več ljudi.
 4. Ne zadržujemo se v skupinah. Ne obiskujemo se na domu. Ne praznujemo rojstnih dnevov.
 5. Po nakupih hodimo individualno in ne v parih. Priporočljivo je, da se nakupe izvaja le enkrat tedensko.
 6. V kolikor imamo zaščitna sredstva, jih uporabljamo (rokavice, maske). Uporabljamo jih pravilno in v skladu s priporočili strokovnjakov.
 7. V kolikor ste kronični bolnik, poskrbite za vsaj 30-dnevno zalogo vaših predpisanih zdravil. Pišite osebnemu zdravniku za elektronski recept.
 8. Ob kakršnihkoli simptomih, kot so povišana temperatura, kašelj, smrkanje, kontaktirajte svojega osebnega zdravnika. V kolikor je mogoče, se bo prepoznanih simptomih takoj izolirajte tudi od najbližjih. Sami, brez spremstva se po posvetu z osebnim zdravnikom napotite na eno od sprejemnih točk za odvzem brisa. V kolikor imate masko, oziorma druga zaščitna sredstva jo sedaj uporabljate. 
 9. V kolikor je mogoče delamo od doma.
 10. Sestanke opravljamo preko video klicev in drugih orodij.
 11. Otrok ne dajemo v varstvo dedkom in babicam. Otroci velikokrat okužbo s koronavirusom preživijo kot lažji prehlad. Bolezen pa ni izražena ali odkrita. Za težjo obliko koronavirusa so dovzetnejši predvsem starejši ljudje in kronični bolniki.
 12. Ne uporabljamo javnega prevoza.
 13. Ne potujemo v tujino.

Zgoraj navedeni so ukrepi, ki so v tem hipu priporočeni v Italiji. Podobna uradna navodila pa bodo morebiti veljala tudi pri nas že v nekaj dneh. Vsekakor jih spoznajte in v kolikor lahko tudi upoštevajte že danes.

shutterstock_1636641802 Koronavirus: Je lahko v Sloveniji slabše kot v Italiji? Številke ne lažejo! amelia_ 12 najbolj slavnih žensk v zgodovini: to so ženske, ki so spremenile svet! shutterstock_1468241231 Bolj izobražena, a še vedno manj plačana kot moški: kakšna je “povprečna” ženska v Sloveniji v letu 2020? thought-catalog-bzxOTFfOE68-unsplash Ob dnevu žena: 21 navdihujočih citatov znanih žensk ·