PicMonkey Collage
V zraku · buzz buzz

Ta mesec je kraljica Elizabeta II. postala najdlje vladajoča monarhinja v zgodovini Velike Britanije. Takrat šele 25-letna princesa Elizabeta je pred Skupnostjo narodov (Commonwealth of Nations) dala obljubo: “Pred vami izjavljam, da bo moje življenje, najsi bo dolgo ali kratko, posvečeno delu za vas in delu za našo veliko kraljevo družino, ki ji vsi pripadamo.” Nihče, ki je slišal te besede, si ni mislil, da bo kraljica Elizabeta II. nekega dne prehitela rekord njene prababice kraljice Viktorije in se tako na prestolu obdržala kar 63 let, sedem mesecev in dva dni.

Kraljica Elizabeta II. (krščena kot Elizabeth Alexandra Mary Windsor) se je rodila 21. aprila 1926, kot hči vojvode in kasneje kralja Jurija IV. in vojvodinje yorške Elizabete Bowes-Lyon. Čeprav ji krona sprva ni bila namenjena (naslednik je bil namreč njen stric Edvard VIII., ki pa se je kroni odpovedal), je kraljica Elizabeta II. z 89 leti najstarejši monarh na svetu in britanski monarh, ki najdlje zaseda prestol. Elizabeta je v zakonski jarem skočila z daljnim bratrancem Phillipom Mountbattnom, v zakonu pa so se jima rodili štirje otroci, in sicer princ Charles, princesa Ana, princ Andrew in princ Edward.
V njeni več kot šest desetletij dolgi vladavini je bila priča celotni spremembi Združenega kraljestva – tako navznoter kot navzven. Njen obstoj nikoli ni bil zares ogrožen, za kar bi naj zasluge ravno pripisali kraljici Elizabeti II. in njeni odločitvi, da ne bo razkrila svojih političnih pogledov.
Dolžnost in domoljubje sta bili temi, prisotni vsak dan njenega življenja in danes skoraj 90 letna kraljica ima nemalo izkušenj s svetovnimi in zunanjimi zadevami.

PREBERITE ŠE: Kdo so najbogatejših monarhi na svetu v letu 2015?

V galeriji si lahko ogledamo zgodbo nekaterih njenih najsrečnejših in najbolj veličastnih trenutkov kot tudi žalostnih, tako iz njenega družinskega kot tudi poklicnega življenja.

1952: Kraljica v obleki Normana Hartnella - obleko so takoj skopirali in v 24 urah je bila na voljo po trgovinah.Odpri galerijo

cover-cityjob #CityJob – Si odprte in kreativne glave ter znaš vodit projekte? #projektnivodja cover-pametna-pametni-hobiji Znanstveniki pravijo, da nas bo teh sedem hobijev naredilo pametnejše! shutterstock_518499061 To je tisto, kar moške najbolj razočara v postelji Nor spust Slovenca po jezu s kolesom Nor spust Slovenca s kolesom po 60-metrskem jezu, zaradi katerega boste imeli srce v hlačah ·