Kuhano vino
Utrip mesta · kulinarika

Izmed vseh vonjav in okusov je dobro kuhano vino tisto, ki najbolje prebudi praznične občutke. Jamie Oliver je ta napitek poimenoval kar ”božič v skodelici”.

In prav Jamie ima en zanimiv, in predvsem preprost (kar je v tej dneh še kako pomembno) recept za dišeč napitek, ki ima zelo malo sorodnega s klasičnim običajno razredčenim in običajno presladkim kuhančkom po različnih mestih jedrih.

Potrebujemo:
2 klementini ali pomaranči (lahko tudi oboje), 1 limono in 1 limeto; 250 gramov sladkorja; cimetovo palčko; 2 sveža lovorova lista; muškatni orešček; strok vanilije; 2 janežovi zvezdi; 6 klinčkov; 2 steklenici rdečega vina.

Priprava je enostavna. Najprej olupimo vse citruse (ker so lupine del kuharije je prav, da so ekološki). Sladkor stresemo v posodo in damo na štedilnik na srednjo temperaturo, dodamo olupke citrusov in notri stisnemo še sok klementin (pomaranč). Dodamo klinčke, lovor, cimet in malce muškatnega oreščka (noževo konico). Dodamo še vanilijo in prelijemo z vinom, le toliko, da je sladkor prekrit. Pustimo, da se sladkor počasi stopi, nato pa segrejemo do vretja in vremo 4 do 5 minut – dovolj bo, ko v posodi nastane gost sirup. Znižamo temperaturo in dodamo preostalo vino ter janeževe zvezde. Nežno segrevamo kuhano vino še 5 minut in serviramo.

Pa še to – Jamie najprej naredi sirup kot osnovo kuhanemu vinu zato, ker sicer ob kuhanju veliko alkohola izpari, pa tudi, ker le na ta način od sladkorja in začimb dobimo tako močno aromo.

photo Čokoladni atelje Dobnik Canadiano_RAW_Press-shot Nova izkušnja pitja kave z lepo oblikovanim kosom lesa sirove_pite Sirove pite s kozicami in paradižnikom recept_1_pijane_kroglice Novoletne kroglice · ·