priloga_HTZ_4_mediteranska prehrana_Kvarner_sardele
Utrip mesta · kulinarika

Kvarner je ravno dovolj daleč, da je nekaj posebnega, in ravno dovolj blizu, da pobeg do tja ne potrebuje velikih vnaprejšnjih načrtov. Naj bo “uživaški” vikend ali “le” dobra večerja, morda samo kavica ali sprehod ob morju z vonjem borovih gozdov – Kvarner je čaroben, je kraj izjemnih gurmanskih užitkov in edinstvene klime. Je odlična kulinarična destinacija, ki jo lahko obiščemo brez posebnih priprav, saj je tako zelo blizu nas.

Za Kvarner pogosto rečejo, da je najbolje ohranjena hrvaška skrivnost. Za obisk tega dela Hrvaške ne potrebujemo posebnega razloga, prav ob vsaki priliki se je vredno zapeljati do severnega dela Jadranskega morja. Zanimiv, drugačen in tako poseben, hkrati pa še tako blizu, da je vsak trenutek vredno izkoristiti za skok do tamkajšnje obale. Po širši definiciji je Kvarner severni del Jadranskega morja med vinodolsko-velebitsko in istrsko obalo. Po ožji definiciji je Kvarner morje med Cresom in istrsko obalo. Če smo malce manj skopi z besedami, pa Kvarner združuje različne zgodbe – naravne lepote Gorskega Kotorja, eleganco opatijske riviere, Crikvenice, Novega Vinodolskega, urbano središče Reke in kvarnerske otoke Krk, Rab, Cres in Lošinj. Slogan “Raznolikost je lepa” predstavlja Kvarner v vsem svojem bistvu. Od lepe obale, čudovitih otokov, gora, prijetne klime, sprehodov, pohodništva, kolesarjenja do zabavnih izletov, zgodovinskih znamenitosti, kulturnih prireditev in okusne kulinarike.

Najbolje ohranjena kulinarična skrivnost

Kvarner navdušuje vse okuse. Poleg naravnih danosti ta del Hrvaške privlači tudi ali predvsem gurmane. Kvarner je regija z največjo koncentracijo vrhunskih restavracij na majhni medsebojni razdalji, ki že leta tvorijo vrh hrvaške gourmet scene. Številni gastronomski vodiči jih redno omenjajo in izpostavljajo tamkajšnjo avtentično kuhinjo, ki se odlično suka med sodobnim in tradicionalnim. Bistvo vsega so kvalitetne, sveže, sezonske in lokalne sestavine – to je preprosta in brezkompromisna filozofija najboljših kvarnerskih gostincev. To, da je Kvarner magično ujet med gore in morje, pa prinaša izvirne vonjave in okuse Mediterana, ki jih dopolnjujejo izbrana hrvaška vina lokalnih sort. Saj si ni tako težko predstavljati rahlo orošenega kozarca na poletni terasi ob čudovitem krožniku in s kuliso šumenja morja, kajne?

Paradni konji gastro Kvarnerja

Morske dobrote, izvrstno oljčno olje, izvirne jedi kontinentalne kuhinje in odlične slaščice so le nekaj izmed tistega, kar privre na dan ob kvarnerski kulinariki. To lahko enako dobro in kvalitetno doživimo v pristni konobi ali pa v sodobnih slow food restavracijah. Sezona se prične s šparglji in sredi aprila se v Lovranu odvija festival, posvečen tej aromatični rastlini. Restavracije in taverne v tem času ponujajo jedi, ki vsebujejo divje šparglje, prava zanimivost pa je ogromna fritata, ki jo naredijo na festivalu iz tisoč jajc in tridesetih kilogramov divjih špargljev. Če so šparglji uvod v bogato sezono lokalnih plodov, pa je vino uvod in spremljevalec vsakemu glavnemu obroku na tem območju. Za kvarnerska vina pravijo, da jih je lažje okušati, kot pa izgovoriti njihova imena. Najbolj opevana sorta je vrbniška žlahtina. Gre za suho, izjemno skladno in harmonično vino s prefinjeno aromo, ki ga pridobivajo iz istoimenske avtohtone sorte belega grozdja krškega in vinodolskega gorja. Vino je ime dobilo po kraju, od koder izvira – po mestu Vrbnik na otoku Krku.

Če je vrbniška žlahtina paradni konj med vini, pa gre enako priznanje na morskem krožniku – škampom. Kvarnerski škampi so najboljši na svetu. Ne gre za domislico domačinov, to trdijo tudi strokovnjaki, čeprav tega dejstva nihče ne zna podrobno razložiti. Kvarnerski škamp je na videz bledo rdeče barve, njihov oklep je tanjši, kot pravi stroka, pa je njihova najbolj izrazita posebnost ta, da živijo v zelo plitkem morju z veliko izvirov pitne vode, zato so tako zelo mehki in sladki. Poleg škampov se na morskem krožniku pogosto znajdejo lignji in vse vrste rib. Ob tem pa ne gre zanemariti dejstva, da je Kvarner kulinarični raj tudi za tiste, ki jim ribe ne dišijo najbolje. Budel – goranski nadev iz slanine in svinjine ali domače testenine ”šurlice”, ki jih običajno postrežejo s škampi ali jagnječjim golažom, nikogar ne pustijo ravnodušnega. Žgvacet je znana jed iz kunčjih pleč, jagnjetina izpod peke pa najljubša jed mnogih ljubiteljev mesa.

Rabska torta, kraljica sladic

Narejena iz mandljev, limone, sladkorja, jajc in likerja Maraschino, rabska torta premami tudi tiste, ki dajejo v kulinariki slanemu prednost pred sladkim. Recept unikatne sladke specialitete je star že stoletja in zahteva tradicionalno pripravo, umirjeno roko, izkušnje in potrpežljivost, saj celotni postopek priprave traja več dni. Skrivnostni recept sega v leto 1177, ko so rabsko torto postregli papežu Aleksandru III. ob blagoslovu katedrale Marijinega vnebovzetja na otoku Rabu, tudi sicer je bila ta torta rezervirana za bolj premožne. Danes to ne drži več, vsekakor pa je rezervirana za vse, ki znajo uživati ob dobri sladici. Domačini rabsko torto redno pripravljajo ob posebnih priložnostih. K eni najbolj znanih kvarnerskih sladic se odlično podata šampanjec ali prošek. Znane sladice so še torta iz maronov, pogača s skuto in pa fajnki, ki malce spominjajo na naše pečene miške.

K domačemu žganju postrežejo smokvenjak ali figovec, ki ga pripravijo tako, da zmletim figam dodajo rozine, žganje, vino in cimet. Zmes nato premešajo in oblikujejo v stožec ter pustijo na figovem listu, da se nekaj dni suši. Figovec postrežejo narezanega na rezine z domačim žganjem in z dodatkom aromatičnih rastlin. Ker na koncu vedno »paše« kava, tudi na Kvarnerju, omenimo še eno posebnost – personalizirani espresso. To ni kakšna nova vrsta kave, temveč ponudba opatijske restavracije Bevanda, ki stalno išče nove in nove načine inovativnega izražanja. Ljubitelji kave lahko uživamo v tako imenovanem personaliziranem espressu, katerega okusi se menjavajo skladno z letnimi časi. Gre za kavo z zgodbo, pri kateri je sodelovala strokovna ekipa in izumila kavo iz vrhunskih svetovnih sort iz Mehike, Haitija, Portorika, Hondurasa in Burundija. Pravijo, da ima ta mešanica skorajda popoln značaj, ki ga opiše poudarjena aroma lešnika, kostanja in medu z izrazitimi notami suhih sliv. Mešanica je dišeča in zapeljiva, z izrazitim okusom in z idealno skladnostjo sladkega, grenkega in kislega. Sliši se kot čudežni napitek in dovolj dober razlog, da se ob prvi priložnosti zapeljemo do Opatije na personalizirano kavo.

Gurmanski zemljevid

Da se bomo sladokusci še laže znašli na kvarnerski kulinarični sceni, bosta poskrbeli dve novi oznaki za kakovost, ki jih podeljujejo po strogih kriterijih. Kvarner Gourmet označuje inovativno kuhinjo, Kvarner Food pa tipične lokalne specialitete. Pri gostincih, ki nosijo oznako Gourmet, bomo doživeli bistvo kvarnerske pokrajine, zgodovine in kulture. Vse to bodo dopolnila izbrana vina s poudarkom na lokalnih sortah, v estetsko urejenem in opremljenem okolju, kjer gre posebna pozornost detajlom in strokovnemu ter ljubeznivemu osebju. Oznaka Kvarner Food pa zagotavlja kulinarično doživetje, v katerem se zrcali kvarnerska duša. Pravijo, da dušo nekega kraja spoznamo, če obiščemo spomenike in začutimo duha preteklosti, če pogledamo arhitekturo, v kateri ljudje živijo, če obiščemo tržnice in lokale in če poskusimo njihove vsakdanje jedi.

Temu bi lahko dodali, da odslej dušo Kvarnerja spoznamo tudi, če obiščemo gostince z oznako Kvarner Food. Tu se kuha po receptih babic, tu se uporablja sezonske sestavine, tu prevladujejo morski sadeži in plava riba, sredozemsko sadje in zelenjava. Živila so v glavnem pražena ali kuhana, posebna specialiteta pa so jedi izpod peke. Pod označbo Kvarner Food so tako združeni gostinski objekti, konobe in bistroji, ki so jih gostitelji prijetno uredili in kjer ponujajo tradicionalne primorsko-goranske jedi, pripravljene iz svežih, lokalnih živil, s kvarnerskimi oljčnimi olji in vini. Oznaki Kvarner Gourmet oz. Kvarner Food sta vidno označeni ob vhodu v konobo ali prestižno restavracijo. Za še lažjo orientacijo in izbiro gurmanskih presežkov pa si lahko naložimo brezplačno aplikacijo Kvarner Gourmet & Food.

Lepote Kvarnerja in kulinaričnih dobrot si oglejte tudi v galeriji.

Odpri galerijo
PICE_STRAN 1_An Pica Napoletana – Prava neapeljska pica Watermark Despicable Me 2.jpg Oče s kreativnim pristopom in ljubeznijo pripravlja otroške malice sufle BOSCHEV RECEPT – Sufle z bučkami in feto 467072725 Doma narejeni sladoledi – okusna in zdravju prijazna alternativa · ·