Las Vegas
Utrip mesta · destinacija · Utrip mesta · kulinarika

Las Vegas. Mesto greha, neonskih luči in v zadnjih letih svetovna kulinarična prestolnica. Leta 1946 se je v Las Vegasu odprl hotel Flamingo in vzpon igralništva se je začel. Nekaj podobnega je skoraj petdeset let pozneje s svojo restavracijo Spago storil Wolgang Puck, prvi izmed slavnih kuharjev, ki je svojo srečo preizkusil v Las Vegasu.

Kulinarična renesansa

Pred Puckom, ki je v Las Vegasu odprl podružnico svoje restavracije Spago iz Los Angelesa, so v “igralniški Meki” na področju kulinarike kraljevali “all you can eat” ponudbe in ceneni bistroji. Denny’s, Wendy’s in druge restavracije s hitro prehrano so obubožanim hazarderjem nudile zatočišče pred naslednjo igro rulete ali Black Jacka. S prihodom Wolfganga Pucka, v Avstriji rojenega kuharja, se je kulinarična scena prerodila. Dvajset let po odprtju restavracije Spago, sicer podružnice kultne restavracije iz Beverly Hillsa, je Las Vegas postal svetovna kulinarična destinacija. Restavracije v mestu zaposlujejo že več kot 35.000 ljudi, temu primerni pa so tudi dobički. Slavni kuharji, ki jih poznamo iz televizijskih zaslonov in naslovnic najbolje prodajanih kuharskih knjig, tekmujejo v tem, kdo bo odprl večje število restavracij.

Gordon Ramsay in BurGR

Gordon Ramsay se lahko pohvali s tremi. V hotelu Planet Hollywood domuje restavracija Gordon Ramsay BurGR, kjer, kot že ime pove, prisegajo na klasične ameriške burgerje. Ime restavracije je pravzaprav besedna igra. Iz besede burger je Ramsay izpustil črko E in s tem v imenu restavracije poudaril svoji začetnici – GR. Ob vstopu v BurGR je očitno, da se gost ne nahaja v restavraciji s hitro prehrano. Desetmetrski kamin, ki obiskovalce pričaka na vhodu, in živo obarvane stene poskrbijo zato, da gostje po odhodu domov ne govorijo zgolj o hrani. BurGR je edina restavracija v Las Vegasu, ki za peko burgerjev uporablja žar na oglje in les, s čimer poskrbijo za kar največjo sočnost mesa. Gordon Ramsay prisega na Euro Burger, ki je narejen z aromatizirano govedino, kozjim sirom in svežo rukolo. Polnozrnata bombica je popečena na olivnem olju in na vsaki strani prepojena z namazom iz tartufov. Obvezna priloga je ocvrti krompirček, ki ga ponudijo z zeliščnim namazom in topljenim parmezanom. Kot v vsakem pravem ameriškem burger baru se lahko gostje tudi tu posladkajo s sveže pripravljenimi šejki različnih okusov. BurGR se nahaja ob vhodu v hotel in casino Planet Hollywood in je s tem odlično izhodišče za nadaljevanje zabave po večerji. Gostje lahko večer nadaljujejo pri igralnih mizah, v hotelskem nočnem klubu Koi ali celo na koncertu Britney Spears, ki ima tam v zadnjem letu tri predstave na teden.

Pionir ostaja kralj

Wolfgang Puck je bil prvi, ki je verjel, da lahko Vegas postane kulinarična destinacija. Na začetku 90-ih je v slavnem hotelu Caesars Palace odprl restavracijo Spago, ki še danes slovi po kalifornijski in mediteranski kuhinji. Puck je kuhar z največ restavracijami v Vegasu. Vodenje Spaga je sicer prepustil Ericu Kleinu, a njegovo ime še zmeraj nosi šest restavracij. Izmed šestih velja Spago za najboljšo, a tudi najdražjo. Brancin na žaru s češnjevimi paradižniki in bazilikinimi cvetovi je le ena izmed jedi, po kateri slovi. Spago prisega na inovativno in prefinjeno kulinariko. Njegovo nasprotje je Puckova restavracija Pizzeria & Cucina, kjer lahko gostje za dostopno ceno uživajo v preprostejših jedeh. V restavraciji strežejo vina iz kalifornijskih vinogradov, ki odlično poudarijo okus hrustljave Puckove pizze. Izmed vseh je najbolj znana pizza z lososom in kaviarjem, jed, s katero je Puck zaslovel.

Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa

Noboyuki Matsuhisa je ime, ki v svetu sušija pomeni vse. Znan je po tem, da v svoji kuhinji združuje tradicionalne japonske jedi in južnoameriške sestavine. Rodil se je na Japonskem in se po končani srednji šoli zaposlil v eni izmed številnih tokijskih suši restavracij. Tam ga je opazil perujski poslovnež in ga povabil, da z njim odpotuje v Peru. Želja po neodvisnosti je Matsuhiso prepričala, da je ponudbo sprejel. Obmorska lega Peruja mu je omogočila široko izbiro rib, a tipičnih japonskih sestavin tam ni našel. Tako je razvil svoj slog pripravljanja sušija, ki združuje japonsko z južnoameriškim. Iz Peruja je pot Matsuhiso vodila v Ameriko, kjer je s svojimi kulinaričnimi sposobnostmi navdušil Roberta De Nira. Skupaj sta odprla verigo restavracij Nobu, ki je danes znana po vsem svetu. Nobu je restavracija, ki jo mora vsak ljubitelj sušija in japonske hrane obiskati vsaj enkrat. Matsuhisa in De Niro sta dve restavraciji odprla tudi v Las Vegasu. Že na vhodu napis goste opozarja, da je dovoljena zgolj in samo večerna toaleta. Notranjost restavracij je oblikoval priznani ameriški arhitekt David Rockwell. Interier zaznamujejo opečnate stene in temne barve, ki ustvarjajo elegantno in intimno atmosfero s pridihom industrijskega. Neposredno ob pultu, na katerem japonski mojstri ustvarjajo suši, se nahajajo barski stolčki za tiste, ki si želijo kar najbolj svežega. Matsuhisa rad poudari, da je to najboljše mesto v vsaki suši restavraciji. Zaradi svežine rib je njihova temperatura odločilna in v času, ko suši potuje iz rok mojstra na gostovo mizo na drugem koncu restavracije, se lahko temperatura ribe dvigne. S tem izgubi okus, ki ga je imela na kuharjevem pultu. Ljubitelji Matsuhise prisegajo na njegovo značilno in najbolj slavno jed – polenovko v miso marinadi. Polenovka mora tri dni stati v marinadi iz miso paste in sakeja, preden se lahko pripravi na žaru. Marinada zagotovi značilen sladko-slan okus, ki se mu ni mogoče upreti. Polenovka v miso marinadi je preprosta japonska klasika, ki jo lahko vsak pripravi tudi doma.

Vse, kar lahko poješ

V zadnjem času so v Las Vegasu na novo zaživeli tudi “all you can eat” ponudbe. Caesars Palace, Cosmopolitan in Wynn so le nekateri izmed prestižnih hotelov, ki so prenovili ponudbo na tem področju. Tovrstne bifeje zdaj vodijo izkušeni kuharji, kot je Ryan Nuqui, ki skrbijo, da je neokusna samopostrežna hrana stvar preteklosti. Za ceno približno dvajsetih dolarjev si gostje zagotovijo vstop v kulinarični raj. Na preobloženih mizah, ki se šibijo pod težo dobrot, se nahaja vsa hrana, ki si jo gost lahko zaželi. Rakove klešče, nemške klobase, kitajski cmočki in ameriški vaflji so le nekatere izmed jedi, ki kažejo na raznolikost ponudbe. Prvo mesto med to ponudbo pripada restavraciji Bacchanal, ki gostom dnevno ponuja več kot petsto jedi. Prav v tem je čar Las Vegasa. Vsak dan, podnevi in ponoči, ob delovnikih in praznikih, gost dobi, kar si zaželi.

Odpri galerijo

tmg-slideshow_xl V čem so posamezne evropske države najslabše: med njimi je tudi Slovenija Prostorno stanovanje v Amsterdamu Airbnb: 10 stilsko dovršenih stanovanj po Evropskih mestih Čokoladni atelje Dobnik Kam po najboljšo čokolado v Evropi? Amazon leta 1975 in 2008 ‘’Mind the Earth’’ – razstava, posvečena spreminjanju površine našega planeta #Google earth · ·