prikazna
Utrip mesta · arhitektura

Če vas pot kdaj ponese na francosko podeželje v okolici Bordeauxa in potujete s palcem navzgor, bodite pozorni na lesene paviljone, “nataknjene” na lesene stebre. To so namreč vaša prenočišča. Bivaki, ki spominjajo na vodne stolpe, so na voljo brezplačno in so točno to, kar štoparji in pohodniki po dolgem dnevu potrebujejo.

Francoski kolektiv umetnikov in arhitektov Bruit de Frigo, ki skrbi za gradnjo zavetišč v okolici francoskih mest, je z londonskim studiem Weave zasnoval zavetišča oz. spalnike v okolici Bordeauxa. Namen projekta ni ponuditi prenočišče brezdomcem, temveč spodbuditi ljudi iz mest k raziskovanju in obiskovanju njihove okolice. Zgradili so tudi pešpoti ter ob njih postavili 12 spalnih hišic, v katerih lahko naenkrat prespi 9 ljudi. Le Haut Perché, kot so ga pri Weavu poimenovali, je replika vodnega stolpa, kakršni so bili značilni za povojno obdobje. Oblikovan je tako, da lahko uživate v razgledu na vse strani, tudi ko sedite, stojite ali ležite. V lesen prostor vas vodijo strme kovinske stopnice.

PREBERITE ŠE: TIGERMOTH – ŽEPNA POČITNIŠKA HIŠICA, KI IMA VSE, KAR POTREBUJETE

Morda pa ideja navdihne tudi koga pri nas, konec koncev imamo veliko pešpoti, ki jih še ne poznamo.

Galerija: Zavetišče za štoparje

Hiška za štoparje Odpri galerijo
Stedsans_bay-1500x844 Švedska trajnostna kmetija, ki vas bo navdušila intercontinental ljubljana InterContinental Ljubljana: notranjost prvega hotela s 5 zvezdicami v Ljubljani Počitniška hiša na Japonskem Minimalistična počitniška vila na Japonskem vas bo popolnoma prevzela Sanjske finske hiške za drobiž Sanjske finske hiške za drobiž · ·