Svetleč prehod za pešce
V zraku · buzz buzz

Pešci sodijo med najbolj ogrožene prometne udeležence, zato je ključno, da zavoljo svoje varnosti uporabljajo prometne površine, namenjene hoji. Ene od takšnih so prehodi za pešce, široke bele prečne črte, ki pa jih vozniki marsikdaj spregledajo. Zato so na Nizozemskem izdelali ‘zebre’, ki se svetijo.

Pešec mora predvsem zaradi svoje lastne varnosti vozišče prečkati na prehodu za pešce. A marsikateri voznik ga ob toliko motečih dejavnikih – telefoni, plakati … – hitro spregleda, še posebej v temi. In ker je pešec najbolj ranljiv udeleženec v prometu, je on tisti, ki na koncu nastrada. Zato so na Nizozemskem prišli na idejo o svetlečem prehodu, ki ga je nemogoče spregledati.

PREBERITE ŠE: Troljo chatbot – slovenski digitalni asistent, ki napoveduje prihode mestnih avtobusov

Svetlečo ‘zrebro’ z LED-lučkami so izdelali in patentirali pri podjetju Lighted Zebra Crossing. Tovrsten prehod je ne le bolj viden, bolj so vidni tudi ljudje, ki prečkajo cesto. Poleg tega so zebre tudi števec, ki beleži število vozil, njihovo hitrost, težo in število peščev. Obstajata dve različici, in sicer za asfaltne površine in granitne kocke. Vsaka črta meri 200 x 50 centimetrov.

Galerija – svetleč prehod za pešce:

LED-zebraOdpri galerijo
Najboljše poročne fotografije 2016 Najlepše poročne fotografije 2016 Danny MacAskill - Gran Canaria Danny MacAskill: oglej si najbolj drzen skok ”norca na kolesu” Zimske počitnice 2017 Šolske počitnice 2017: kdaj so zimske počitnice 2017? Tatuji na prstiTatuji na prstih rokh rok Drobni tatuji na prstih rok · ·