Lada 4х4 40th Anniversary Edition
Utrip mesta · mobilno

Če je ljubitelje Lade Nive pred kratkim razžalostila vest, da je umrl Peter Prusov, oče legendarnega vozila VAZ 2121, ki ga bolje poznamo pod imenom Lada Niva, pa ob 40-letnici tega ruskega terenskega vozila in več kot 2,5 milijona prodanih vozil pozneje prihaja bolj vesela vest. Ob častitljivem jubileju so namreč pri AvtoVAZu pripravili jubilejno različico s podpisom Lada 4×4 40th Anniversary.

Vse najboljše, Lada Niva, žilavi terenec, ki je tudi v Sloveniji veljal za pojem terenskih zmogljivosti. 5. aprila 2017 je bila že 40. obletnica prvega proizvedenega vozila z oznako VAZ 2121, ki jo je izdeloval AvtoVAZ. Ob okroglem jubileju so pri tem ruskem proizvajalcu vozil iz Toljatov pripravili posebno jubilejno različico Lada 4×4 40th Anniversary.

PREBERITE ŠE: Nissan Rogue Trail Warrior: kjer se pot za večino konča, se zanj šele začne

V štirih desetletjih je bila Lada Niva deležna številnih izboljšav, toda osnovno obliko so Rusi pustili nedotaknjeno. Leta 2014 je njeno ime zamenjala oznaka Lada 4×4, vendar pa je avtomobil v svojem bistvu ostal enak. Še vedno stavi na vzdržljivost, kratko medosno razdaljo, tri vrata, štirikolesni pogon in nizko maso. Jubilejna različica – izdelali bodo le 1977 primerkov (po letnici izida) – ponuja nove barvne kombinacije (na voljo bo tudi v maskirni barvi) in nekoliko drugačne končne dotike.

Pod pokrovom bo 1,7-litrski bencinski motor, ki zmore 83 konjskih moči (61 kW), ki jih na vsa štiri kolesa prenaša ročni menjalnik. Notranjost nič kaj ne spominja na leto 2017, a ima vse, kar od nje pričakujejo oktanski romantiki. Volan in sedeže z oznako 40th Anniversary so oblekli v ekološko usnje, instrumentalna plošča pa ima oranžnordečo grafiko. Platišča so iz lahke litine. Na voljo bo od junija 2017 dalje, vsaka Lada 4×4 40th Anniversary pa bo oštevilčena, in sicer od 0001 do 1977. Novo Lado Niva lahko sicer pričakujemo leta 2018. Na voljo bo v tri- in petvratni izvedbi in naj bi imela več mišic kot do zdaj.

Galerija – Lada 4×4 40th Anniversary:

Lada 4х4 40th Anniversary EditionOdpri galerijo
Genesis GV80 Genesis GV80 – tudi Genesis ima zdaj svojega SUV-ja Nissan Rogue Trail Warrior Nissan Rogue Trail Warrior: kjer se pot za večino konča, se zanj šele začne Maserati Ghibli Nerissimo Maserati Ghibli Nerissimo – vranje črn trizob za izbrance Toyota FT-4X Concept Toyota FT-4X – igrivi terenec, v katerem ima vse dvojno funkcijo · ·