1212
Utrip mesta · dom

Lego kocke so ena najbolj priljubljenih igrač na svetu ob katerih so odraščale številne generacije otrok… in odraslih, ki so ohranili otroka v sebi. A Lego je od ustanovitve leta 1932 potreboval kar nekaj časa, da je začel gasiti ”zublje” domišljije in kreativnosti, saj sta bila potrebna dva požara, da so se otroci začeli namesto z lesenimi igrati s plastičnimi igračami. Prvi taki zidaki so namreč prišli šele v petdesetih. Ostalo je zgodovina.

Od leta 1932, ko je mizar Ole Kirk Kristiansen splavil dansko družinsko podjetje Lego- ki se tako imenuje od leta 1934- je to prehodilo trnovo pot ali v ”lego” jeziku s kockami posuto pot (saj poznate bolečino, ko z boso nogo stopite nanjo, kajne?). Od lesenih igračk do plastičnih gradbenih kock z utori in izboklinami, je iz priljubljene igrače preraslo v igralno klasiko in je zaradi domala neuničljive ABS plastike verjetno najbolj dedovana igrača v zgodovini.

PREBERITE ŠE: Batmobil – Lego Dark Knight Tumbler

Ob 80. letnici so pri Legu razkrili, da vsak zemljan premore cca. 80 lego kock, a Lego, kot njegove generacije otrok, je prerasel samega sebe in dejavnost razširi tudi na področje zabave (Legoland) in sedme umetnosti (The Lego Movie). In ker lego kocke že dolgo niso strogo starostno omejene, je Lego po serijah generičnih tematik (pirati, vitezi, potapljači, itd.), ki so najbolj priljubljene med najmlajšimi, ki se najraje potapljajo v resnične situacije, svojo linijo igrač preselil tudi v fantazijske svetove, ki so dostikrat nastali po filmskih različicah, kot so Izganjalci duhov, Vojna zvezd, Gospodar prstanov, Harry Potter in Nazaj v prihodnost. Ker imajo skorajda nadnaravno moč, pa ni čudno, da so se poosebile tudi v likih superjunakov iz Marvelovih stripov in stripov založbe DC Comics. In ravno tovrstni, skoraj zbirateljski seti, so tudi najdražji. Poglejmo si kateri so to (cene so iz Lego kataloga in lahko varirajo glede na trgovino).

15. Zabaviščni park – 119€

Če ste nameravali iti za vikend v lunapark, pa vam je plane “sfižilo” vreme, potem lahko družino za domala isto ceno razveselite s tem setom. Imate 1746 razlogov (beri kosov) za zabavo.

14. Batman: Arkham Asylum – 127€

Pri tem setu ni toliko pomembno sestavljanje, kot samo igranje z ikoničnimi karakterji v ikoničnem mestu.

13. Star Wars X-Wing Fighter – 158€

Linija vesoljskih plovil je enako priljubljen med mlajšo in starejšo publiko. Pri slednji ta model posebej privlači, ker gre za Lego repliko ladje iz filmske franšize Vojna zvezd, pri obojih pa njena pozornost za detajle.

12. Mestna hiša – 158€

Mestna hiša je najdražji set, ki sestavlja kolekcijo setov za Lego mesto, kamor lahko me drugim umestite tudi trgovino za živali, kolesarsko trgovino, policijsko postajo, pošto, ipd. Ob tem pa obstaja še nešteto drugih opcij kot so detajli na ulicah in parkih in drugo ulično pohištvo. Če ste dober župan, se bo našlo denarja za vse.

11. Simpsonova hiša – 158€

Čeprav gre za Lego kocke, pa je Simpson izdaja še najbolj karikirana verzija, ki obstaja. Čeprav so se nedavno Lego kocke preselile tudi v animirani svet, pa je to najboljši približek risanemu svetu v resničnosti. Za ”hardcore” oboževalce nujen zbirateljski kos. Drugače jim ne preostane drugega kot: Doh!

10. Batmanov Tumbler – 148€

To Batmanovo vozilo izgleda tako resnično, da bi nepozornemu očesu ušlo, da gre za Lego miniaturico. O njem smo pisali tu.

9. Mobilni žerjav MK II – 174€

Serija Techic je za malce starejše otroke ali za odrasle, ki so ”veliki otroki”, saj zahteva že precej tehničnega znanja. In ta tovornjak je eden tistih izdelkov, ki si ga želijo otroci, na koncu pa ga za njih sestavijo starši.

8. Star Wars vas Ewokijev – 198€

Še en set v stilu Arkhama, s katerim se igrajo tudi odrasli ko nihče ne gleda. Čeravno dražji kot omenjeni, pa ponudi precej bolj detajlen vpogled v življenje medvedov iz Vojne zvezd (in ostalih nepozabnih karakterjev iz te filmske franšize) kot Arhmamov v Batmanovega.

7. Ladja Sea Cow kapitana Metal Bearda – 198€

Če je bila večina najdražjih setov do sedaj navdahnjenih zunaj Lega, pa je Sea Cow navdahnjena po Legovem filmu, kjer ji poveljuje kapitan Metal Beard.

6. Star Wars Sandcrawler – 237€

Peščenega plazilca iz Vojne zvezd je podobno težko sestaviti kot puzzle z motivom morja in jasnega neba. 90% kosov je namreč rjavih, tako da kljub navodilom terja precejšnjo mero potrpljenja. Pa tudi sicer 2500 kosov niso mačje solze.

5. Sydneyjska opera – 253€

Če nimate denarja, da bi obiskali avstralski Sydney in znamenitega zaliva z opero, je tale precej drag set vseeno poceni v primerjavi z letalsko karto. Poleg tega pa ge za tako dobro repliko, da boste dobili občutek, kot da ste bili res tam.

4. Mindstorm EV3 – 277€

Set, ki ga gledale, je Legov set prihodnosti. Mindstormu EV3 pa futuristične priponke ne daje zgolj videz, pač pa vgrajen infrardeči senzor in posebna kocka (”možgani” robota), ki jo lahko sprogramiramo, da se robot premika po naših željah, upravljamo pa ga preko pametnega telefona ali tablice. Poleg tega lahko tudi govori.

3. Star Wars Zvezda smrti – 317€

Glede na to, kako velika je dejansko Zvezda smrti (Death Star) v Vojni zvezd: Epizoda IV in VI, bi pričakovali, da bo to največji Legov kos. A ni. Kar pa še ne pomeni, da ni ”zvezda” na listi najdražjih, kamor se je uvrstila predvsem zaradi svojih 3800 koščkov.

2. Star Wars Super Star Destroyer – 317€

Legov Zvezdni uničevalec je podobno kot modelarski avioni, saj ga sestavljalci ponavadi ponosno razstavijo v sobi. Je eden tistih Lego izdelkov, ki se znajde v zbirateljskem repertoarju vsakega velikega oboževalca Vojne zvezd in Lega.

1. Star Wars Ultimate Collector’s Millennium Falcon – 396€

Če zagledate ta izdelek na prodajnih policah ga pograbite brez razmišljanja. Je namreč velika rariteta in bo nekoč (čeprav je tudi že danes) vreden celo premoženje. Na črnem trgu poleti tudi že do 950 evrov. Ja Falconi so draga zadeva. Slovenci o tem kar nekaj vemo. A tega bo lažje prodati, brez skrbi.

main.original Najlepše alternative običajni klubski mizici Method-Room-Roundup-2-Tang-Ligne-Roset-Togo-Sectional 10 barvitih sob ali kako doma ustvariti barvit ambient new BOSCH – 50 let briljantnih dosežkov. 50 let pomivalnih strojev Bosch. tmg-slideshow_xl Nova serija Moleskinovih beležk z Lego motivi ·