V zraku · buzz buzz

Zagotovo nas je kar nekaj takih, ki smo že kdaj razmišljali, kako bi bili videti filmski prizori, če bi vlogo igralcev prevzele lego figurice. Lego film, ki kmalu prihaja v kinematografe, bo za marsikoga uresničenje sanj, za tiste, ki se navdušujemo tudi nad Vojno zvezd, pa bo Vesa Lehtimäki s svojimi neverjetnimi fotografijami postal prava legenda.

S premišljenim premikanjem lego figuric, pecilnim praškom, pravo osvetlitvijo in veliko domišljije je ilustrator in fotograf Vesa Lehtimäki, čigar umetnine lahko, mimogrede, najdemo tudi na Pinterestu in Instagramu, posnel fotografije, na katerih so figurice videti skoraj tako resnične kot filmske zvezde.

Lehtimäkise se je dokumentiranja svojih igračk lotil pred petimi leti, ko je z večjimi akcijskimi figuricami in modelčki sestavljal nekakšne male makete in lego sete. Vanje je kanček življenjskosti vdihnil, ko je zanimive fotografije objavil na Flickerju. Začel je prejemati odlične odzive, zato kmalu to ni bil več le njegov hobi, temveč pravcati umetniški projekt.

Ker je Vesa zaljubljen v zimo in sneg, se je odločil, da bo v takem okolju posnel tudi svoje figurice. Prizadeval si je ustvariti kar najbolj prepričljivo okolje in atmosfero, predvsem pa je iskal popoln nadomestek snega za mini prizore bitke na planetu Hoth. Preizkusil je več različnih materialov, med drugim tudi omet, sladkor v prahu in moko, toda, kot pravi, »pecilni prašek naredi popoln sneg za lego svet« in dodaja, da je želel ustvarjati iz elementov, ki jih vsi dobro poznamo. Prav zato Lehtimäkise navadno ne poustvari prizorov iz znanih filmov, temveč ustvari nekakšne lažne izbrisane scene, nekaj, kar bi se pravzaprav lahko zgodilo. Obenem zelo rad ustvarja, lahko bi rekli tudi režira, svoja fikcijska ozadja in sestavljanje delcev prepušča domišljiji, njegova umetnina pa s tem dobi še dodatno vrednost – edinstvenost.

Odpri galerijo

Preobraženi kreativni raj sredi Ljubljane maxresdefault Najdražji viski na svetu Nova aplikacija Paper prinaša nov način spremljanja zgodb. Facebook napovedal novo aplikacijo Paper Benoit Jammes kasete Barvite upodobitve pop kulture z nostalgičnimi kasetami · ·