Ženske Nase kot figurice Lego
V zraku · dan za

Ženske so v zgodovini vesoljskega programa odigrale eno od ključnih vlog. Kljub temu so njihove zgodbe prevečkrat zamolčane. Nedavno je eno povedal film Skriti faktorji (Hidden Figures), zdaj pa se astronavtkam, inženirkam in znanstvenicam ter njihovemu prispevku poklanja tudi danski proizvajalec igrač Lego.

Po tem, ko je predlog o kompletu kock Lego na temo ključnih Nasinih žensk dosegel več kot 10 tisoč podpornikov na Legovi strani, ki zbira ideje – to je sito, ki pomeni uvrstitev v naslednji krog –, je danski Lego naznanil prihod kompleta žensk Nase.

Končni dizajn še ni znan, vključeval pa bo figurice inženirke Margaret Hamilton (izdelala je programsko opremo za Apollove misije na Luno), znanstvenice Katherine Johnson (matematičarko in fizičarko, katere življenje portretira film Skriti faktorji), astronavtke Sally Rider (prva Američanka v vesolju), astronomke Nancy Grace Roman (pomagala je zasnovati Hubblov teleskop) in Mae Jemison (prva Afroameričanko v vesolju).

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik: Skriti faktorji (Hidden Figures, 2016)

Lego je dejal, da je komplet – Nasine ženske je izbral iz dvanajstih predlogov ljubiteljskih zasnov – navdihujoč, ponuja pa tudi super igralno izkušnjo. Komplet bo na voljo leta 2018, ko bo znana tudi cena.

Galerija – klučne ženske iz Nasine zgodovine v legopodobi:

Ženske Nase kot figurice LegoOdpri galerijo
Overjam Reggae festival 2017 Overjam Reggae festival 2017 Wings for Life World Run 2017 Tekaška prireditev: Wings for Life World Run 2017 – tek za dober namen Odbojka na snegu 2017 Turnir v odbojki na snegu na Pokljuki Moonolith_composti_ljubljana_castle_stars Moonolith: monument zvezdam in Luni na Ljubljanskem gradu · · · · · · ·