Fotoaparat Leica M10 Monochrom
V zraku · tehnologija · gadgeti

Leica M10 Monochrom ima posebej razvit senzor za črno-belo fotografijo. Ta bo vase posrkal več svetlobe kot barvni senzor in proizvajal občutno ostrejše fotografije.

Samoumevno je, da bo vsaka fotografija, posneta s fotoaparatom, barvna. Kaj z njo naredimo pozneje, tu ni pomembno. Kaj pa bi storili, če bi v roke dobili fotoaparat, ki se za barve ne zmeni in proizvaja zgolj in samo črno-bele fotografijeLeica M10 Monochrom je eden izmed takšnih fotoaparatov, ki senzor barv preprosto ne pozna. Večina bi nad takim fotoaparatom dvignila roke, saj tovrstna fotografija zahteva ogromno izkušenj in poznavanje primerno kontrastnih situacij. A če se že vržemo v svet črno-bele fotografije, potem je Leica M10 Monochrom zagotovo eden izmed najboljših fotoaparatov za to.

Nova Leica je tretja v vrsti serije Monochrom. Če sta prva fotoaparata iz te serije vzela barvni senzor in ga prilagodila za črno-belo fotografijo, ima novi M10 Monochrom edinstven senzor ločljivosti 40 MP, ki je bil izdelan posebej za črno-belo fotografijo. Manko barvnega filtra in RGB pik pomeni, da senzor vase sprejme veliko več svetlobe, fotografije pa so veliko ostrejše kot pri barvnem senzorju podobne ločljivosti. Drastično se povečata tudi dinamični razpon in kakovost nočnih fotografij. Kakovost fotografij z visoko vrednostjo ISO je tudi veliko boljša (ISO 6400 na barvnem senzorju ima enako vrednost šuma kot ISO 12400 na senzorju iz nove Leice).

Celotni fotoaparat je zapakiran v ohišje modela M10-P, le da je povsem črno z belimi napisi. Niti prepoznavnega rdečega logotipa ni več. Povsem so odstranili tudi možnost snemanja videov. Ohranjeni pa so zaslon na dotik in fizični gumbi za spreminjanje nastavitev. Kot vsaka Leica tudi M10 Monochrom ne bo ravno poceni. Samo za ohišje bo treba odšteti kar 8.200 evrov.

Galerija: Leica M10 Monochrom

Fotoaparat Leica M10 MonochromOdpri galerijo
Pametne kontaktne leče Mojo Lens Mojo Lens: pametne kontaktne leče za razširjeno resničnost download (21) Priklopna postaja DGRule za MacBook Pro: edina postaja, ki jo boste kadarkoli potrebovali sony_gp-vpt2bt_lifestyle Sony GP-VPT2BT: brezžično snemalno držalo z daljinskim upravljanjem ezgif.com-webp-to-jpg (85) Mutrics GB-30: pametna retro očala za gaming · ·