Fotoaparat Leica SL
V zraku · tehnologija

Leica SL je fotoaparat z najhitrejšim avtofokusom na svetu. Je brezzrcalni fotoaparat s senzorjem polnega formata in še eden iz Leicine vrste, ki postavlja mejnike. To je namreč v njeni krvi, zato nemške znamke fotoaparatov z logotipom, ki bi ga prej pripisali gazirani pijači kot pa sloviti znamki fotoaparatov, ni treba posebej predstavljati. Dovolj je, če rečemo, da je njen inženir Oskar Barnack razvil prvo 35mm kamero na svetu. S tem se je Leica vpisala med nesmrtne, klasičnemu filmskemu formatu pa danes pogosto rečemo kar Leica format. Z modelom SL zdaj spet postavlja nove standarde.

Leica SL ni prvi brezzrcalni fotoaparat s senzorjem polnega formata (”full-frame”) na trgu, a je verjetno najboljši. Je vizija prihodnosti. Krasi jo najhitrejši avtofokus na svetu, hitrejši kot od kateregakoli drugega profesionalnega fotoaparata, vključno z vsemi DSLR-ji. Pohvali se lahko tudi s tipalom z ločljivostjo kar 24 megapik, vrhunske akcijske posnetke pa lahko zaradi ”Usain Bolta med avtofokusi” posname tako rekoč z levo roko.

Optično iskalo (kukalo) Leice SL (EyeRes) s 4,4 milijona slikovnih točk do potankosti pokaže, kakšen bo končni izdelek, njen procesor Maestro II omogoča, da posnamemo kar 11 posnetkov na sekundo in zajamemo video v ločljivosti 4K, njeno vodotesno in proti prahu odporno aluminijasto ohišje pa lahko kombinirate z objektivi SL in T/TL.

PREBERITE ŠE: Leica M Monochrom Typ 246 – nov fotoaparat za črnobele fotografije

Leica z modelom SL meri na profesionalne fotografe, kar je za fotoaparat, ki ponuja posnetke največje kakovosti in ne sprejema kompromisov, pričakovano. Da gre za sanjski fotoaparat, pričata možnost zajema posnetka od vrednosti 50 ISO do neverjetnih 50000 ISO in hitrost zapiranja zaklopa od bliskovite 1/8000 sekunde do 30 sekund. Fotoaparatu retro videza navzven pridih 21. stoletja daje LCD-zaslon na dotik, seveda pa se večina zgodi za ohišjem, kjer najdemo tudi Wi-Fi in GPS-tehnologijo, tu pa sta tudi dve reži za SD-kartico.

Fotoaparat Leica SLOdpri galerijo

Border Mover Border Mover – slovenska instalacija, ki premika meje! Prenosni predvajalnik Pioneer XDP-100R Pioneer XDP-100R: prenosni HD-predvajalnik za avdiofile Slovenska žepna ura Itero Itero: moderna žepna ura iz Slovenije na Kickstarterju Sony RX1R II Sony RX1R II – najmanjši kompaktni fotoaparat polnega formata ·