leonard cohen
V zraku · buzz buzz

V 82. letu je umrl Leonard Cohen, legenda svetovne glasbene scene, vpliven kanadski pevec in tekstopisec ter pesnik in pisatelj. Za seboj pušča nepozabne pesmi. Zbrali smo tiste, ki so se nas najbolj dotaknile.

Leonard Cohen je svojo pevsko kariero začel šele pri svojih tridesetih letih. Takrat je za seboj pustil obetavno literarno kariero in se posvetil petju in pisanju pesmi. V dolgih desetletjih svoje kariere je večkrat prekinil glasbeno delo in preprosto izginil z glasbenega prizorišča, čez nekaj let pa se je spet pojavil z novim albumom in vsakič dvignil veliko prahu.

Skupno je posnel 14 studijskih albumov in 9 albumov, posnetih v živo. Njegova najbolj prepoznavna pesem je pesem “Hallelujah”, meditativna balada z religiozno vsebino, ki je bila deležna neštetih predelav. Napisal jo je leta 1984 za album, ki ga je njegova založba zavrnila kot ne dovolj komercialnega. Desetletje pozneje je pesem spopulariziral Jeff Buckley, za njim pa še vsaj 200 drugih glasbenikov, med njimi Bob Dylan in Justin Timberlake. O tej pesmi so tudi napisali knjigo in jo vključili v številne filme in televizijske šove, peli so jo celo na olimpijskih igrah.

Leonard Cohen: Hallelujah

Za nekatere genij, za druge provokator

V svojih pesmih je sicer Leonard Cohen pogosto obravnaval tematike, kot so ljubezen, seks, vera in depresija. Za nekatere je bil glasbeni genij, za druge provokator. Vsekakor pa je z vsakim svojim delom dvignil veliko prahu. Pesmi, kot so Hallelujah, Everybody Knows, I’m Your Man, In my Secret Life in mnoge druge, so ga naredile za glasnika človeških src.

Smrt Leonarda Cohena je na Facebooku naznanil tudi njegov sin, ki je ob tem zapisal: “Moj oče je preminil mirno na svojem domu v Los Angelesu z zavedanjem, da je dokončal album, za katerega je verjel, da je bil eden izmed njegovih najboljših. Pisal je vse do svojih zadnjih trenutkov s svojim edinstvenim smislom za humor.” O smrti legende so oboževalce obvestili tudi na uradni Facebookovi strani Leonarda Cohena.

I’m Your Man

Famous Blue Raincoat

Winterlady

Dance Me to the End of Love

So Long, Marianne

PREBERITE ŠE: Znanost pravi, da vas bo ta pesem umirila za 65 odstotkov

Everybody Knows

Susanne

Bird on the wire

The Future


ZAKAJ IMAJO PAMETNI LJUDJE MANJ PRIJATELJEV Raziskava pravi, da imajo pametnejši ljudje manj prijateljev. Zakaj? Cassie De Pecol - prva ženska, ki bo obiskala vseh 196 držav sveta Cassandra De Pecol je prva ženska, ki bo obiskala vse države sveta! Komične ilustracije, ki jih bodo razumele samo ženske Stevardese uporabljajo kliker Zakaj nas stevardesa na letalu pričaka z rokami na hrbtu? ·