Wisa
Utrip mesta · arhitektura

Hotel, ki ni tipičen hotel, ampak je sizajnerski hotel iz lesa. In ni namenjen nastanitvi »mase« ljudi. Leži pa na sanjski lokaciji. Ob obali, ob morju. Na majhnem otoku Valkosaari v Helsinkih na Finskem. Lesen dizajnerski hotel WISA je prototip, eksperiment sodobnega vikenda, ki nosi podpis arhitektke Piete-Linde Auttila.

Lesen dizajnerski hotel WISA je nastal za 24. delavnico raziskovanja oblikovanja lesa, ki ga je organiziralo finsko podjetje za predelavo lesa UPM Kymmene z namenom, da bi prikazali večplastnost in razpon možnosti, ki jih nudi ta naravni material. Hotel, ki, protislovno, ni bil zasnovan kot klasičen hotel, je sestavljen iz dveh glavnih, lesenih delov, kubusov, ki ju povezuje impresivna arhitektura, dolge lesene ukrivljene panele, ki vnašajo v trdoto kubusov mehkobo, organskost, gibe in vonj vetra. Finski bor, smreka in breza so glavni akterji tako v eksterierju kot interjerju tega edinstvenega sodobnega vikenda. Glavna dela ustvarjata notranji patio, ki je zaščiten pred direktnim vetrom in sončno svetlobo. Velika okna odpirajo pogled na morje ter na mesto na drugi strani.

WisaOdpri galerijo
Hiša Shingle Sodobni vikendi – Hiša Shingle Rumeni Moai Sodobni vikendi – Rumeni Moai Foto: Boredpanda Magične skrivne sobe, ki pričarajo občutek varnosti Zgovorno pročelje zgodovinske vrednosti · · ·